Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-05-18

Bezglutenowe pieguski z kaszy jaglanej, z czekoladą i rodzynkami

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut

18 ciasteczek, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 89,2 kcal
Białko: 0,95 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 13,5 g

SKŁADNIKI

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 550g)
200 ml mleka roślinnego  (u nas migdałowe)
40 g gorzkiej czekolady
2 łyżki migdałów (płatki)
50 g rodzynek
20 g suszonych daktyli
20 g oleju kokosowego
20 g ksylitolu zmielonego na puder


Czasami mam wrażenie, że w poprzednim wcieleniu byłam kucharką w wojsku... Ilość kaszy, którą często "niechcący" udaje mi się ugotować doskonale to potwierdza ;)
Co zrobić z jej nadmiarem? Czasami były to pralinki, trufle, ciasto z kazy jaglanej, bądź sto różnych sałatek z jej udziałem...
Tym razem od jakiegoś czasu słyszałam w domu głos głodomora... "mam ochotę na chrupiące ciastka z czekoladą" :)

Tak oto powstał przepis na:

Bezglutenowe pieguski z kaszy jaglanej

jaglane pieguski

pieguski bezglutenowe


WYKONANIE:
  1. Ugotowaną i przestudzoną kaszę przekładamy do miski (jeśli użyjesz gorącej będzie łatwiej)
  2. Wlewamy do kaszy ciepłe mleko, miksujemy na gładko (jeśli masz gorącą kaszę nie trzeba podgrzewać mleka)
  3. Dodajemy roztopiony olej i zmielony na puder ksylitol
  4. Kroimy na drobno rodzynki, daktyle, płatki migdałów i czekoladę
  5. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni 
  7. Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
  8. Pieczemy przez 25-30 minut - wierzch musi być lekko przyrumieniony

bezglutenowe ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka naprawdę w smaku przypominają oryginalne pieguski. Są chrupiące i w środku mają miękką czekoladę, słodkie dzięki rodzynkom i daktylom.
Możesz je przechowywać w zamkniętym pojemniku do 5 dni


SMACZNEGO 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Elwira 2020-07-27 21:30:26

muszę je zrobić!

Sylwia Maksym 2020-08-17 11:24:26

koniecznie :) daj znać jak smakowały :)

Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

18 ciasteczek, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 89,2 kcal
Białko: 0,95 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 13,5 g

SKŁADNIKI

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 550g)
200 ml mleka roślinnego  (u nas migdałowe)
40 g gorzkiej czekolady
2 łyżki migdałów (płatki)
50 g rodzynek
20 g suszonych daktyli
20 g oleju kokosowego
20 g ksylitolu zmielonego na puder


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN