Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-02-23

Brownie z buraków - czekoladowe i słodkie

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

16 porcji
Kalorie: 205 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 25,2 g

SKŁADNIKI

na blaszkę kwadratową 20cmx20cm
800 g buraków (waga przed ugotowaniem)
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
5 bardzo dojrzałych bananów
4 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
ciepła woda
6 łyżek oleju kokosowego rafinowanego
5 łyżek gorzkiego kakao
200 g gorzkiej czekolady


Kolejny pomysł na fit ciasto, w pełni roślinne bo z buraków i bananów. Bez dodatkowego cukru, bez glutenu i jaj, a więc idealne dla alergików i wegan.

Świetnie smakuje do porannej kawy lub jako posiłek po treningowy, idealne na wynos :)

Zapraszam po przepis:

BROWNIE Z BURAKÓW SŁODZONE BANANAMI

czekoladowe buraczki

WYKONANIE:

  1. Buraki ugotuj w skórce (dzięki temu zachowasz cenne witaminy) do miękkości
  2. Obierz, pokrój na mniejsze kawałki
  3. Dodaj do buraków rozpuszczony olej kokosowy i czekoladę (w kąpieli wodnej połącz oba składniki)
  4. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej wodą na ok 5-7 min w cely wytworzenia klejącego żelka
  5. Zmiksuj buraki z olejem i czekoladą, dodaj rozgniecione widelcem banany i ponownie zmiksuj
  6. Do masy dodaj żelek z siemienia lnianego i przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj
  7. Przelej do foremki i wstaw do piekarnika - piecz w 170 stopniach przez 40 minut

Jeżeli użyjesz większej formy lub odejmiesz 1/3 ilości składników to ciasto będzie niższe, co dla brownie jest wskazane :)

Ciasto w smaku jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, kakaowo bagniste, czuć słodycz bananów, która idealnie komponuje się z burakiem sprawiając, iż jest niewyczuwalny :)

ciasto z buraków

brownie z cukrem pudrem

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

16 porcji
Kalorie: 205 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 25,2 g

SKŁADNIKI

na blaszkę kwadratową 20cmx20cm
800 g buraków (waga przed ugotowaniem)
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
5 bardzo dojrzałych bananów
4 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)
ciepła woda
6 łyżek oleju kokosowego rafinowanego
5 łyżek gorzkiego kakao
200 g gorzkiej czekolady


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN