Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2016-08-02

Chlebek z cukinii

WegetariańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

Duża żółta cukinia (oczywiście może być też zielona)
2 szklanki mąki gryczanej
6 jajek
½ szklanki masła klarowanego (rozpuszczonego)
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Jako, że maminy ogródek obrodziło w cukinię, to chętnie wykorzystujemy ją w wielu przepisach. Tak oto powstał chlebek cukiniowy, kotlety, brownie i leczo (przepisy później).

Chlebek jest przepyszny, chrupiący z zewnątrz, miękki i wilgotny w środku, znika zbyt szybko.

 

Wykonanie:

Na grubych oczkach ścieramy cukinię, solimy i zostawiamy na 15 min, odsączamy z wody dobrze wyciskając.  W osobnej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sodę, w drugiej misce jaja, roztopione masło i cukinię i łączymy całość w jednolitą masę.  Przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę i pieczemy w 190 stopniach.

 

Studzimy na blaszce. Po całkowitym wystudzeniu kroimy (no chyba, że wcześniej nie wytrzymamy).

 

Smacznego


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

Duża żółta cukinia (oczywiście może być też zielona)
2 szklanki mąki gryczanej
6 jajek
½ szklanki masła klarowanego (rozpuszczonego)
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN