Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-11-27

Domowe batoniki Shreka

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 60 min

12 batonów, 1 batonik zawiera:
Kalorie: 233
Białko: 5g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 16g

Warstwa czekoladowa (spód):
8 łyżek płatków migdałów
1 łyżka oleju kokosowego (roztopiony)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
6 świeżych daktyli

Warstwa zielona:
kubek moczonych nerkowców
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka herbaty matcha
8 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego

Polewa:
4 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżka erytrytolu


W moim gabinecie coraz częściej pojawiają się dzieci.... dzieci niejadki, bądź dzieci mające problem ze zbyt dużą ilością zjadanego jedzenia - szczególnie słodyczy.
By odczarować złe przyzwyczajenia, a tym samym nie tracić na smaku i atrakcyjności wielu składników i produktów uruchamiamy wyobraźnie podrasowaną wieloma inspiracjami i tworzymy zielone batoniki Shreka - czyli domowe batoniki z matcha i czekoladą.
Batony, mimo iż przepis zdaje się trudny, są naprawdę banalne w wykonaniu i smakują wyśmienicie!

 

DOMOWE ZIELONE BATONIKI SHREKA

batoniki matcha

WARSTA CZEKOLADOWA
WYKONANIE:
1. Zblenduj na gładko daktyle (jeśli wybierzesz suszone to musisz je najpierw namoczyć ok 30 minut
2. Dodaj roztopioną czekoladę, olej kokosowy, a także płatki migdałów, połącz w całość do uzyskania lepiej jednolitej masy.
3. Wyłóż masę do prostokątnego naczynia wyłożonego papierem i włóż do zamrażarki na 30 minut.



WARSTWA ZIELONA
WYKONANIE:
1. Całość zblenduj (wcześniej namocz na noc kubek nerkowców) do uzyskania jednolitej masy.
2. Wyjmij bazę z zamrażarki i wyłóż na nią zieloną warstwę.
3. Włóż do zamrażarki na co najmniej 1h.



POLEWA
WYKONANIE:
1. Całość rozpuść w kąpieli wodnej, mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
2. Polej batony.

 

batony domowe

batoniki zielone

 

Batony świetnie smakują schłodzone, więc przetrzymuj je w lodówce, nie zjadaj wszystkich od razu - zamroź ;)

 

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 60 min

12 batonów, 1 batonik zawiera:
Kalorie: 233
Białko: 5g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 16g

Warstwa czekoladowa (spód):
8 łyżek płatków migdałów
1 łyżka oleju kokosowego (roztopiony)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
6 świeżych daktyli

Warstwa zielona:
kubek moczonych nerkowców
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka herbaty matcha
8 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego

Polewa:
4 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżka erytrytolu


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN