Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-08-29

Fasola z masłem orzechowym

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 5 minut

2 porcje
Kalorie: 274 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 8,8 g
Węglowodany: 31,6 g

SKŁADNIKI

1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła orzechowego 


Dieta wegańska przez wiele osób uznawana jest za niedoborową. Nic bardziej mylnego. Roślinnych źródeł białka jest naprawdę pod dostatkiem. Wystarczy, że połączysz w jednym posiłku kilka składników zawierających wspomniany makroskładnik i otrzymasz pełen zestaw potrzebnych dla zdrowia aminokwasów.

Połączenie, które chcę Ci zaproponować jest idealny na diecie WEGAŃSKIEJ, gdyż zawiera białko, ale także i  ŻELAZO zawarte w natce pietruszki. Dodatkowo znajdziesz tutaj kilka innych potrzebnych witamin i związków odżywczych zawartych w czosnku. Posiłek idealny ;)

Propozycję możesz wykorzystać do wszystkich dań - do kanapek, naleśników, do obiadu dodając kaszę, czy ryż, a także jako przekąskę w pracy (nie dodawaj tylko czosnku :))

Zerknij banalny w wykonaniu przepis:

 

FASOLKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

WYKONANIE:

  1. Przepłucz fasolkę konserwową i przełóż do naczynia (oczywiście możesz użyć surowej, którą najpierw odpowiednio długo musisz gotować).

  2. Przeciśnij przez praskę czosnek i posiekaj drobno natkę pietruszki

  3. Połącz fasolkę z czosnkiem i natką, dopraw solą i pieprzem, dodaj masło orzechowe.

  4. Dokładnie wymieszaj.

WSKAZÓWKA: całość możesz zmiksować, otrzymasz wtedy przepyszną pastę, którą możesz wykorzystać na kanapki, do naleśników, czy tortilli.

WSKAZÓWKA: zamiast czosnku możesz dodać syrop z agawy lub ksylitol, otrzymasz wtedy wersję na słodko (fasolka, słodzidło, masło orzechowe) - SMAKUJE RÓWNIE WYŚMIENICIE.

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 5 minut

2 porcje
Kalorie: 274 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 8,8 g
Węglowodany: 31,6 g

SKŁADNIKI

1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła orzechowego 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN