Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-09

Aromatyczny hummus z czarnej ciecierzycy

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren

10 porcji
Kalorie: 78,5 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 5 g

SKŁADNIKI

100 g czarnej cieciorki
2 łyżki tahini
5 łyżek oleju lnianego
1 łyżeczka kuminu
1 cytryna
sól
pieprz


Znacie czarną cieciorkę? My dopiero ją odkrywamy.

Jest doskonałtym źródłem białka, węglowodanów i zawiera jeszcze więcej błonnika niż klasyczna ciecierzyca, a więc jest odpowiednia dla osób walczących o smukłą sylwetkę i regulujących pracę jelit.
Ciecierzyca charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym (IG =30), więc jest "bezpieczna" dla osób z problemami z glikemią. 100 g cieciorki pokrywa ok 70% zapotrzebowania na miedź oraz ponad 1000%  zapotrzebowania na równie ważny dla nas pierwiastek, jakim jest mangan.

Roślina ta nadaje się nie tylko do past czy hummusów, ale jest też doskonałym dodatkiem do wielu sałatek, zup kremów i bazą do aromatycznego curry z ryżem jaśminowym - przepisy w krótce.
Jej największym minusem jest czas gotowania, wynosi ok 2-3 godzin - ale biorąc pod uwagę kwestie zdrowotne i walory smakowe, warto.

 

HUMMUS Z CZARNEJ CIECIERZYCY

czarna cieciorka

Nasza propozycja hummusu jest niezwykle aromartyczna. Ma orzechowy posmak dzięki olejowi lnianemu i tahini, a także piękny zapach połączony z orientalnym smakiem dzięki kuminowi, który dodatkowo zadba o trawienie.


WYKONANIE:

  1. Zamocz ziarna cieciorki i pozostaw na 24 h
  2. Opłucz dokładnie (wcześniej możesz też zmienić wodę, np. po 12h) i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5h - zalej wrzątkiem
  3. Odcedź i przepłucz, wsyp do misy blendera
  4. Dodaj olej, tahini, sok z cytryny, przyprawy, dokładnie zmiksuj

Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodóce w zamkniętym szczelnie pojemniku - najlepiej szklanym do 5 dni.
Świetnie smakuje z pieczywem, ale i z surowymi warzywami.

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren

10 porcji
Kalorie: 78,5 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 5 g

SKŁADNIKI

100 g czarnej cieciorki
2 łyżki tahini
5 łyżek oleju lnianego
1 łyżeczka kuminu
1 cytryna
sól
pieprz


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN