Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-09-05

Posiłek po treningowy z komosą i owocami

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 10 minut

  • 1 porcja
  • Kalorie: 417 kcal
  • Białko: 32,8 g
  • Tłuszcze: 6,2 g
  • Węglowodany: 58,9 g

SKŁADNIKI

  • 50 g komosy ryżowej
  • 1 kiwi (75 g)
  • 1 figa (60 g)
  • 50 g borówki (mrożona)
  • 30 g odżywki białkowej Plantforce

Komosa to niezwykle drogocenne ziarno. Warto je stosować zamiennie wraz z innymi kaszami, płatkami, a nawet ziemniakami. Doskonale smakuje na słodko, jak i na wytrawnie, a przepisy z nią w roli głównej są naprawdę banalne.

Dlaczego warto jeść komosę?

Ten super food zawiera: wapń, fosfor, żelazo, miedź. Jest bogata w witaminy z grupy B, stosunkowo niewielką ilość węglowodanów, za to dużą ilość białko liczoną w 100 g. Komosa jest ziarnem bezglutenowym, a więc osoby chorujące na celiakię mogą ją jeść bez obaw.

KOMOSA RYŻOWA (QUINOA)

Zawartość w 100 [g]

  • Wartość energetyczna
  • 368 kcal / 1539 kJ
  • Białko
  • 14,12 g
  • Tłuszcz ogółem
  • 6,07 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone
  • 0,706g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
  • 1,613 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
  • 3,292 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3
  • 0,307 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-6
  • 2,985 g
  • Węglowodany
  • 64,16 g
  • Błonnik pokarmowy
  • 7 g
  • Witamina A
  • 14 I.U.
  • Witamina E
  • 2,44 mg
  • Witamina B1
  • 0,360 mg
  • Witamina B2
  • 0,318 mg
  • Witamina B3 (PP)
  • 1,52 mg
  • Witamina B6
  • 0,487 mg
  • Kwas foliowy
  • 184 µg
  • Wapń
  • 47 mg
  • Żelazo
  • 4,57 mg
  • Magnez
  • 197 mg
  • Fosfor
  • 457 mg
  • Potas
  • 563 mg

 

JAK UGOTOWAĆ KOMOSĘ?

  • Najważniejsze to zachować odpowiednie proporcje. Na 2 porcje wody dodaj 1 porcję komosy.
  • Przepłucz wrzątkiem na sitku, a następnie przełóż do garnka i zalej wrzątkiem.
  • Gotuj 5 minut, przykryj, pozostaw do całkowitego wchłonięcia wody
  • Właśnie taki sposób pozwala ugotować komosę na sypko

Po treningowy posiłek idealny - komosa ryżowa z owocami i białkiem

  • Jest prosty w przygotowaniu
  • Zawiera odpowiednią ilość białka i węglowodanów
  • Dostarcza odpowiednich witamin
  • Smakuje
  • Przepięknie wygląda 

 

WYKONANIE - komosa ryżowa po treningu

  • Ugotuj komosę ryżową
  • Odżywkę białkową rozmieszaj z wodą (lub z napojem roślinnym)
  • Wyłóż na miseczkę komosę, dodaj owoce, polej odżywką

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut

  • 1 porcja
  • Kalorie: 417 kcal
  • Białko: 32,8 g
  • Tłuszcze: 6,2 g
  • Węglowodany: 58,9 g

SKŁADNIKI

  • 50 g komosy ryżowej
  • 1 kiwi (75 g)
  • 1 figa (60 g)
  • 50 g borówki (mrożona)
  • 30 g odżywki białkowej Plantforce

Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN