Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-03-10

Wegańskie placki z cukinii

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 45 minut

6 placuszków - 2 osoby - 1porcja:
Kalorie: 250 kcal
Białko: 4,75
Tłuszcze: 9,65 g
Węglowodany: 35 g

SKŁADNIKI

1 duża cukinia
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
ciepła woda
sól,
pieprz,
tymianek

DO SMAŻENIA:
oliwa z oliwek

SOS:
jogurt sojowy
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz


Bardzo prosty i szybki pomysł na pożywny i przepyszny obiad. W pełni roślinny, bezmięsny i bezlaktozowy. Może stanowić kompletne danie bądź służyć jako dodatek, wszystko zależy od pozostałych składników - placki możesz wykorzystać również do mięsa - idealnie połączy się z rybą

 

WYKONANIE:

  1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i odstaw na 30 minut

  2. Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw

  3. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody,  dodaj mąki, przyprawy i żelek z siemienia lnianego

  4. Połącz masę i smaż na patelni z rozgrzanym oliwą z oliwek 

  5. Odłóż na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru oliwy

  6. Do jogurtu sojowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszaj

wege placki

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 45 minut

6 placuszków - 2 osoby - 1porcja:
Kalorie: 250 kcal
Białko: 4,75
Tłuszcze: 9,65 g
Węglowodany: 35 g

SKŁADNIKI

1 duża cukinia
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
ciepła woda
sól,
pieprz,
tymianek

DO SMAŻENIA:
oliwa z oliwek

SOS:
jogurt sojowy
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN