Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-09-29

Rozgrzewająca owsianka na jesienne dni

WegańskiSłodki


Czas przygotowania: 120minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 418,7 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 69,8 g

SKŁADNIKI:

  • 40 g płatków owsianych
  • 15 g rodzynek
  • 50 g banana
  • 50 g borówek
  • 10 g migdałów
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli jodowanej
  • szczypta chili

Cześć :) Czy Ty też tęsknisz już za słonecznymi dniami? Rozgrzej się pierwszym posiłkiem i przygotuj na jesienno zimowe chłody. Na pogodę nie wpłyniesz, ale na zawartość Twojego talerza owszem :)

 

Jesienna rozgrzewająca owsianka

Wiesz już jak czerpać paliwo z roślin wiosną i latem, czas na zmianę pory roku, ale nadal treściwe tankowanie.

Rodzynki to dla mnie smaki jesieni i zimy. Podobnie jak inne suszone owoce. By oddać ostatnie oddechy lata, połączyłam je w owsiance z bananem i mrożonymi borówkami. Dodałam orzechy. 

 

Tankuj PALIWO Z ROŚLIN również jesienią

W taki sposób wyczarowałam najprostszy, ale i super rozgrzewający sposób na poranną owsiankę, gdyż przygotowałam ją dodatkowo z tajemniczym składnikiem, jakim jest pieprz i ostra papryka.

Wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Wymaga ciut więcej niż tylko ugotowania płatków, ale zdecydowanie warto te 3 minutki by uzyskać niesamowity aromat i smak, no i dobrze rozgrzać organizm ;)

 

Wykonanie jesiennej owsianki

  • Podpraż na patelni płatki, dodaj do nich przyprawy, utrzymuj na wolnym ogniu przez ok 2-3 minut, uważaj by nie przypalić.
  • Zalej płatki mlekiem roślinnym i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Przełóż do miseczki, dodaj plastry banana, rodzynki, borówki, posyp migdałami.
  • Owsianka jest obłędna!

 

Ten przepis znajdzie się w moim ebooku, którego stworzenie wymaga jeszcze kilku tygodni pracy. Będą to niesamowite przepisy na owsianki. Daj znać w komentarzu jakie składniki najczęściej preferujesz w owsiance - wyczaruję z nich coś obłędnie pysznego, ale przede wszystkim dobrze skomponowanego pod względem odżywczym.

 

Smacznego!

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Agnieszka 2020-09-29 09:59:48

Jutro muszę spróbować

Sylwia Maksym 2020-09-30 15:22:28

Na zdrówko :) daj znać jak smakowało :))

Drukuj

Czas przygotowania: 120minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 418,7 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 69,8 g

SKŁADNIKI:

  • 40 g płatków owsianych
  • 15 g rodzynek
  • 50 g banana
  • 50 g borówek
  • 10 g migdałów
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli jodowanej
  • szczypta chili

Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

KUP E-BOOK

ROŚLINNE GRILLOWANIE

!!PROMOCJA!!

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN