Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-06-07

Spaghetti w diecie sportowca wytrzymałościowego



Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 597,1 kcal
Białko: .25,2 g
Tłuszcze: 13,8 g
Węglowodany: 96,8 g

SKŁADNIKI:

  • 120g makaronu pszennego (spaghetti)
  • 400g świeżych pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku (6g)
  • 10ml oliwy z oliwek
  • 30 g płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

 


Menu kolarza, biegacza, triathlonisty

Ostro trenujesz i uważasz, że Twoje pożywienie nie wpływa na Twoją regenerację?

Twój trening kolarski i biegowy jest dopięty na ostatni guzik, a Ty nie wiesz jak połączyć go z dobrze dopasowanym żywieniem?

Przygotowujesz się do ważnego startu, maratonu, biegu, wyjścigu a czujesz, że Twoja regeneracja nie jest na najwyższym poziomie i chcesz wpłynąć na nią poprzez zmianę swojego żywienia?

Ten post jest dla Ciebie. Dotyczy zaledwie jednego posiłku, ale dzięki temu zrozumiesz, że żywieniem możesz wpływać na swoje wyniki sportowe!

dieta dla kolarza sylwia maksym body idea

Dobrze skomponowany posiłek po treningu

Makaron pszenny (nie, nie pełnoziarnisty) to źródło szybko uzupełniających energię węglowodanów. Idealne więc rozwiązanie po wysiłku kularskim lub biegowym. Dodatkowo zawiera minimalne ilości błonnika, co nie obciąża układu pokarmowego i pozwala zjeść go o wiele więcej niż razowej "siostry" czy grubej "cioci", kaszy.

Pomidory to źródło potasu. Potas odpowiada za prawidłowe działanie tzw. pompy sodowo- potasowej, której zadanie jest utrzymanie odpowiedniego potencjału błonowego i objętości komórki. Reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu krwionośnego, bierze udział w przewodnictwie nerwowym, a także wpływa na mineralizację kości.

Mało?!

Pomidory dzięki obróbce termicznej zawierają znaczne ilości lokopenu. Jest to silny przeciwutleniacz walczący z wolnymi rodnikami, których nie brakuje po treningu, gdyż sam trening jest ogromnym stresorem dla organizmu.

 

A co z białkiem w posiłku po treningowym?

Dla zwiększenia ilości białka w posiłku po treningu wystarczy dodać jego naturalne źródła.

  • Nie wiesz jak to zrobić bez udziału mięsa?

Podsmaż pokruszone lub pokrojone w kostkę tofu, dodaj hummus, cieciorkę lub fasolę. Pomysłów jest mnóstwo. W zależności od potrzeb i preferencji smakowych.

Zapraszam Cię po przepis na:

 

Przepyszne spaghetti - jako źrodło energii dla kolarza, biegacza i triathlonisty

dieta kolarza body idea

Wykonanie:

  • makaron ugotuj al dente
  • użyj świeżych pomidorów (lub poza sezonem pomidorów krojonych z puszki), umyj je i pokrój drobno
  • posiekaj czosnek, podsmaż go na oliwie z oliwek
  • dodaj do czosnku pomidory i smaż do momentu puszczenia soków z pomidorów, zredukuj ilość wody i smaż do uzyskania zadowalającej Cię konsystencji
  • przypraw solą i pieprzem, dodaj poszatkowaną drobno bazylię, posyp płatkami drożdżowymi
  • wyłóż na talerz i ciesz się smakiem - dodatkowo możesz skropić odrobiną oliwy z oliwek

SMACZNEGO

A Ty w jakiej wersji wolisz spaghetti? Z czym najchętniej je jadasz? Napisz w komentarzu pod postem!

 

dieta w sporcie body idea sylwia maksym

Od wielu lat zajmuję się dietetyką sportową pomagając w uzyskaniu lepszych wyników i utrzymaniu niezadownej kondycji organizmu. Jeśli poszukujesz pomocy w zakresie dietetyki sportowej i diety w sporcie to serdecznie zapraszam Cię do skorzystania z mojej pomocy.

DIETETYKA SPORTOWA - BODY IDEA

DIETA W SPORCIE - BODY IDEA

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 597,1 kcal
Białko: .25,2 g
Tłuszcze: 13,8 g
Węglowodany: 96,8 g

SKŁADNIKI:

  • 120g makaronu pszennego (spaghetti)
  • 400g świeżych pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku (6g)
  • 10ml oliwy z oliwek
  • 30 g płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN