Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-10-25

Spring rolls - czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury

WegańskiBezglutenowy


2 porcje

SKŁADNIKI

50 g makaronu ryżowego
30 g papieru ryżowego - arkusze
60 g marchewki
40 g papryki czerwonej
10 g kiełków soi / rzodkiewki / brokuła
40 g awokado
kilka listków szpinaku
100 g tofu naturalnego
20 g sosu sojowego - bezglutenowy
10 g oliwy z oliwek


Spring rollsy smakują również i jesienią :)
Stanowią ciekawą alternatywę dla sałatek, frittaty czy zwykłych kanapek - można użyć tych samych składników, ale w zdecydowanie innym wydaniu.
Forma i inwencja twórcza każdego dania zawsze ma znaczenie - czasami w niezwykły sposób możemy przemycić dodatki, których na co dzień nie lubią nasi milusińscy :)

springrolls

Spring rolls - czyli warzywne zawiniątka pełne dobroci natury

WYKONANIE:

  1. Umyj i obierz wszystkie warzywa.
  2. Pokrój bardzo drobno w paseczki.
  3. Przygotuj makaron ryżowy i papier ryżowy do zawijania według przepisu.
  4. Tofu pokrój w paski i usmaż na patelni z dodatkiem oliwy - pozostaw do ostygnięcia.
  5. Zwilż arkusz papieru ryżowego i układaj według własnej inwencji przygotowane wcześniej składniki.
  6. Zawiń w zwarty rulon.
  7. Podawaj na zimno z sosem sojowym.

kuchnia

zawijane warzywka

robimy spring rollsy

wspólny posiłek

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

2 porcje

SKŁADNIKI

50 g makaronu ryżowego
30 g papieru ryżowego - arkusze
60 g marchewki
40 g papryki czerwonej
10 g kiełków soi / rzodkiewki / brokuła
40 g awokado
kilka listków szpinaku
100 g tofu naturalnego
20 g sosu sojowego - bezglutenowy
10 g oliwy z oliwek


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN