Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-05-25

Prawdziwe wegańskie pancakes - obłędnie pyszne

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 18 minut

2 porcje
Kalorie: 362,1 kcal (bez dodatków)
Białko: 10,8 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 65 g

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 szt banana (mocno dojrzały)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogurtu sojowego 
1/2 szklanki mleka roślinnego

DODATKI:
kiwi
borówki
masło orzechowe


Przepisów na amerykańskie pancakes w sieci znajdziecie od groma. Bez glutenu, bez cukru, bez mleka, bez wszystkiego i jeszcze wegańskie. Brzmi conajmniej podejrzanie, ale jednak się da...

Długo pracowałam nad idealnym przepisem, ale w końcu wyszły. Są puszyste, przepyszne w smaku, lekko słodkie i smażą się naprawdę krótko.

Zapraszamy po przepis 

Bezglutenowe wegańskie pankejki z owocami i masłem orzechowym

placek bodyidea

pancakes glutenfree

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiej, dodaj sodę, rozgniecionego banana, jogurt sojowy i mleko.
  2. Połącz wszystkie składniki za pomocą blendera i odstaw na czas przygotowania owoców i nakrycia stołu.
  3. Pokrój ulubione dodatki, przygotuj syrop klonowy / miód (jeśli używasz) / owoce/ masło orzechowe i na co masz ochotę - w końcu to królewskie śniadanie
  4. Nabieraj łyżką / chochlą ciasto i wlewaj na rozgrzaną patelnię - najlepiej o dużej średnicy by smażyć od razu po  3-4 sztuki placków
  5. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony i przekładaj na talerz układająć warstwami według własnej kompozycji

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Elwira 2020-07-27 21:30:11

robiłam w tamtym tygodniu te pankejki, nie wyszły mi takie puszyte jak Twoje na zdjęciu ale były super smaczne. u nas z jagodami w środku

Sylwia Maksym 2020-08-17 11:24:48

hmmm, czasami nie wszystko idzie zgodnie z planem :) najważniejsze, że smakowały :)

Drukuj

Czas przygotowania: 18 minut

2 porcje
Kalorie: 362,1 kcal (bez dodatków)
Białko: 10,8 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 65 g

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 szt banana (mocno dojrzały)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogurtu sojowego 
1/2 szklanki mleka roślinnego

DODATKI:
kiwi
borówki
masło orzechowe


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN