Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Biblioteka

W czym przechowywać żywność?

08-06-2016 Sylwia Maksym Drukuj artykuł

pojemniki

W czym przechować żywność?

Przechowywanie żywności, mąk, butelki, buteleczki dla dzieci, pojemniki na  suszone owoce, świeże warzywa, worki foliowe - plastik jest wszędobylski... Jednak nie o nim tutaj głównie mowa.

 

 

Co oznacza skót BPA?

BPA - czyli Bisfenol A - jest to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli, wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych. Po erze plastik is fantastic, w czasie której zachwyceni plastikiem pakowaliśmy go do wszystkiego i wszystkim zaczynamy zastanawiać się jaki wpływ ma on na nasze zdrowie...

Udowodniono bowiem, iż w znaczący sposób sieje on niemałe zło w organizmie. Związek ten oddziałuje na poziom hormonów, zaburzając ich wydzielanie, tym samym przyczynia się do pojawienia wielu chorób. Naukowcy udowodnili, iż bisfenol A ma związek z rakiem piersi, otyłością, astmą u dzieci i bezpłodnością. 

 

 

Z dodatkiem?

Jak zawsze pojawił się pomysł, który miał oswoić konsumentów z w/w związkiem. Na rynku znajdziemy opakowania z napisem BPA FREE, jednak czy aby na pewno są one w pełni bezpieczne? 

 

Nie do końca. Okazuje się, iż opakowania oznaczone jako wolne od BPA zawierają polimer nazywany TRITAN. Jego składnikiem jest fosforan trifenylu, który wykazuje jeszcze bardziej niebezpieczny wpływ na nasze zdrowie. 

 Niestety bardzo ciężko go całkowicie wyeliminować z naszego otoczenia. Jak wspomniałam znajduje się chociażby w butelkach, a kto z nas kupuje wodę mineralną w butelce szklanej? Może raz na jakiś czas...

 

Po pierwsze rozsądek 

Starajmy się ograniczyć użytkowanie plastiku, niezależnie czy to BPA FREE czy z BPA:

- żywność przechowuj w szklanych słoikach lub pudełkach

- kupuj świeże, niepakowane warzywa i owoce

- na zakupy zabieraj ekologiczne torby zamiast plastikowych reklamówek ze sklepu

- jeżeli posiadacie opakowania z BPA czy z BPA FREE i nie potraficie z nich zrezygnować nigdy nie podgrzewajcie w nich jedzenia (temperatura wzmaga wydzielanie niebezpiecznych toksyn)

 

My również jesteśmy na etapie wymiany naszych pudełek - w końcu wychodząc z domu na cały dzień musimy się zaopatrzyć w posiłki (a ani uczucie głodu, ani zaglądanie do przypadkowych knajp nie należy do fajnych :)).

 W tkmaxx, ikea czy na allegro znajdziecie bardzo fajne i przystępne cenowo szklane opakowania, naprawdę warto je zakupić. Wystarczy nam już tego okropnego plastiku wokół.

 

 Jak czytać oznaczenia?

Poniżej krótka ściąga oznaczeń umieszczonych na opakowaniach:

 
 
 
 

1 - PET – używany masowo do produkcji opakowań: butelek, opakowań na żywność. Wykazano dużą zawartość ksenoestrogenów – związków chemicznych, które wchodzą w interakcję z układem hormonalnym człowieka. Tworzywa PET prawdopodobnie zawierają bisfenol. Nie powinno się tego tworzywa używać wielokrotnie;

2 - PE-HD – dość bezpieczne tworzywo, można używać wielokrotnie;

3 - PVC – może wydzielać toksyny i jest szkodliwy dla zdrowia;

4 - PE-LD – w miarę bezpieczne, może być używany wielokrotnie;

5 - PP – bezpieczne tworzywo sztuczne, wykorzystywane np. do produkcji zabawek dziecięcych;

6 - PS – polistyren, styropian. Często stosowany do pakowania żywności, jednak badania nie potwierdzają jego bezpieczeństwa. Nie ulega wątpliwości, że związki z opakowania dostają się do żywności. Istnieją badania mówiące o szkodliwym wpływie na zdrowie człowieka. Opakowania z polistyrenu nie powinny być podgrzewane.

7 - inne tworzywa. Wiele z nich zawiera bisfenol A. Jeśli nie ma na nich informacji „BPA free”, to lepiej nie podgrzewać i nie używać do gorących napojów i posiłków. A najlepiej w ogóle unikać.

 

źródło:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222987/
http://www.independent.co.uk/news/science/study-shows-dangers-of-bpa-chemical-used-in-plastic-packaging-8633551.html?origin=internalSearch
http://ehp.niehs.nih.gov/pdf-files/2013/Mar/ehp.1205826_508.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22507746
 
zdjęcie pochodzi z: https://www.17ninety.com

Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz