Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Biblioteka

Nowa Jadłonomia - Marta Dymek - recenzja

15-03-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł

jadłonomia książka

Ośmielę się użyć mocnego słowa, które jako jedyne podkreśli rangę tej pozycji na tle innych książek o tematyce kuchni roślinnej - KULINARNA WEGE BIBLIA!

Od dawna korzystam z JADŁONOMII, pierwszego "dziecka" autorki. Genialna pozycja, jej recenzję również napiszę.

 

Jadłonomia

NOWA JADŁONOMIA jest kontynuacją pierwszej książki autorki. Bardziej dojrzała, wyszukana, pełna smaków ze wszystkich stron świata. Autorka MARTA DYMEK zainspirowana wieloma podróżami przelała wspomnienia, zapachy,  receptury i niesamowicie apetyczne zdjęcia do swojej książki - jestem zachwycona :)

 

KSIĄŻKA

Jest wydana w bardzo prosty sposób. Dominują jasne barwy, które przyciągają mój wzrok i zaostrzają apetyt. Drukowana na grubym porządnym papierze z prostą szatą graficzną. Przepiękna kolorowa okładka uśmiecha się do czytelnika soczyście.

wege ksiazka

WNĘTRZE

Autorka omawia na początku książki stosowane przyprawy, dla ułatwienia podaje ich koszt i miejsce, w którym można je zakupić. Sprzęty, które są niezbędne do odtworzenia przepisów z książki to podstawa wyposażenia każdej kuchni - blender, młynek i kubek z ostrzami służący do szybkiego zmielenia czy utarcia danych składników - o tym też autorka wspomina na wstępie.

wege ksiazka

wege ksiazka

ŁATWY PODZIAŁ

Nowa Jadłonomia zawiera działy - ŚNIADANIA, MAŁE I DUŻE DANIA, DESERY itd, które dodatkowo ułatwiają poruszanie się po wielu pozycjach, których nazwy wielokrotnie nie są znane. Jednak gdy wczytasz się w środek, dokładny opis i przyjrzysz składnikom okazuje się, że nie taki diabeł straszny...

MARTA DYMEK pokazuje nam inny sposób łączenia i przetwarzania wielu składników niż ten dotąd znany. Owszem, czasami używa dodatków, które na co dzień nie występują w wielu kuchniach, jednak po to kupujemy ksiązkę by się rozwijać i smakować - prawda? :)

wege książka

BOGACTWO

Książka NOWA JADŁONOMIA jest tak bogatą skarbnicą przepisów, iż mam wrażenie, że ilekroć po nią sięgam odkrywam coś innego, nowego, świeżego. Odtwarzałam wiele potraw, każda jest niesamowicie aromatyczna i przepyszna w swojej prostocie i wykwintności.

ksiązka wege

POLECAM

Zaczyna mi już brakować słów, które mogą opisać mój zachwyt nad tą pozycją. Zdecydowanie uważam ją za największe kulinarne bogactwo jakie znajduje się w naszym zbiorze. Moim zdaniem każda osoba, która nie odczuwa potrzeby konsumowania mięsa w swojej diecie powinna się w nią zaopatrzyć. Bardzo polecam :)

 

Linki do social media AUTORKI: 

STRONA: www.jadlonomia.com FB: facebook- jadłonomia IG: jadlonomia

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Dyplomowany dietetyk klinicznym, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i certyfikowany trener personalny. Na co dzień pracuje w prywatnym szpitalu jako dietetyk kliniczny na oddziale neurologicznym. We własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości głównie współpracuje ze sportowcami będącymi na dietach roślinnych, a także kobietami borykającymi się z zespołem policystycznych jajników, zaburzeniami odżywiania (kompulsywne objadanie się, anoreksja, bulimia) czy insulinoopornością. Z zamiłowania nieokiełznana kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz