Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Pieguski ryżowe, z czekoladą i rodzynkami, bez cukru, bez glutenu i bez mleka

15-11-2017 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
pieguski bez glutenu
20 ciasteczek

SKŁADNIKI 

3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
2 łyżki mąki ryżowej
100 g gorzkiej czekolady
garść rodzynek
5 suszonych daktyli
3 łyżki oleju kokosowego
3 banany
2 łyżki kakao - do porcji czekoladowych ciasteczek


Całkiem niedawno na naszym stole i w kuchni Body Idea gościły przepyszne pieguski z kaszy jaglanej. Dziś - ponownie dzięki potrzebie chwili - powstały pieguski, ale tym razem z ugotowanego ryżu. Pieguski są równie pyszne, bardziej chrupiące i kruche niż te z kaszy jaglanej. Dodatek banana sprawił, że struktura ciasteczek jest bardziej zwarta. Daktyle i rodzynki stanowią naturalną słodycz, którą w wersji czekoladowej podkręca dodatkowo gorzkie kakao.

ryżowe pieguski

WYKONANIE:

  1. Ugotowany i przestudzony ryż przekładamy do miski 
  2. Dodajemy rozpuszczony olej, rozgniecione dojrzałe banany, mąkę i miksujemy na gładko 
  3. Kroimy na drobno rodzynki, daktyle i czekoladę
  4. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką, dzielimy na dwie części
  5. Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie mieszamy
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni 
  7. Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
  8. Pieczemy przez 25-30 minut - wierzch musi być lekko przyrumieniony
  9. Wykładamy na kratkę do ostudzenia

pieguski przygotowane do pieczenia

studzenie piegusków

SMACZNEGO

 


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz