Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Pieguski ryżowe, z czekoladą i rodzynkami, bez cukru, bez glutenu i bez mleka

15-11-2017 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
pieguski bez glutenu
20 ciasteczek

SKŁADNIKI 

3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
2 łyżki mąki ryżowej
100 g gorzkiej czekolady
garść rodzynek
5 suszonych daktyli
3 łyżki oleju kokosowego
3 banany
2 łyżki kakao - do porcji czekoladowych ciasteczek


Całkiem niedawno na naszym stole i w kuchni Body Idea gościły przepyszne pieguski z kaszy jaglanej. Dziś - ponownie dzięki potrzebie chwili - powstały pieguski, ale tym razem z ugotowanego ryżu. Pieguski są równie pyszne, bardziej chrupiące i kruche niż te z kaszy jaglanej. Dodatek banana sprawił, że struktura ciasteczek jest bardziej zwarta. Daktyle i rodzynki stanowią naturalną słodycz, którą w wersji czekoladowej podkręca dodatkowo gorzkie kakao.

ryżowe pieguski

WYKONANIE:

  1. Ugotowany i przestudzony ryż przekładamy do miski 
  2. Dodajemy rozpuszczony olej, rozgniecione dojrzałe banany, mąkę i miksujemy na gładko 
  3. Kroimy na drobno rodzynki, daktyle i czekoladę
  4. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką, dzielimy na dwie części
  5. Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie mieszamy
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni 
  7. Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
  8. Pieczemy przez 25-30 minut - wierzch musi być lekko przyrumieniony
  9. Wykładamy na kratkę do ostudzenia

pieguski przygotowane do pieczenia

studzenie piegusków

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Dyplomowany dietetyk klinicznym, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i certyfikowany trener personalny. Na co dzień pracuje w prywatnym szpitalu jako dietetyk kliniczny na oddziale neurologicznym. We własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości głównie współpracuje ze sportowcami będącymi na dietach roślinnych, a także kobietami borykającymi się z zespołem policystycznych jajników, zaburzeniami odżywiania (kompulsywne objadanie się, anoreksja, bulimia) czy insulinoopornością. Z zamiłowania nieokiełznana kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz