Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-15

Pieguski ryżowe, z czekoladą i rodzynkami, bez cukru, bez glutenu i bez mleka

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
2 łyżki mąki ryżowej
100 g gorzkiej czekolady
garść rodzynek
5 suszonych daktyli
3 łyżki oleju kokosowego
3 banany
2 łyżki kakao - do porcji czekoladowych ciasteczek
20 ciasteczek


Całkiem niedawno na naszym stole i w kuchni Body Idea gościły przepyszne pieguski z kaszy jaglanej. Dziś - ponownie dzięki potrzebie chwili - powstały pieguski, ale tym razem z ugotowanego ryżu. Pieguski są równie pyszne, bardziej chrupiące i kruche niż te z kaszy jaglanej. Dodatek banana sprawił, że struktura ciasteczek jest bardziej zwarta. Daktyle i rodzynki stanowią naturalną słodycz, którą w wersji czekoladowej podkręca dodatkowo gorzkie kakao.

 

PIEGUSKI LEPSZE OD ORYGINALNYCH!
 

ryżowe pieguski

WYKONANIE:

  1. Ugotowany i przestudzony ryż przekładamy do miski 
  2. Dodajemy rozpuszczony olej, rozgniecione dojrzałe banany, mąkę i miksujemy na gładko 
  3. Kroimy na drobno rodzynki, daktyle i czekoladę
  4. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką, dzielimy na dwie części
  5. Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie mieszamy
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni 
  7. Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
  8. Pieczemy przez 25-30 minut - wierzch musi być lekko przyrumieniony
  9. Wykładamy na kratkę do ostudzenia

pieguski przygotowane do pieczenia

studzenie piegusków

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
2 łyżki mąki ryżowej
100 g gorzkiej czekolady
garść rodzynek
5 suszonych daktyli
3 łyżki oleju kokosowego
3 banany
2 łyżki kakao - do porcji czekoladowych ciasteczek
20 ciasteczek


Tagi

ŚNIADANIEKOLACJAPRZEKĄSKASŁODKIEBEZ GLUTENUBEZ CUKRUWEGAŃSKIEWEGETARIAŃSKIEPO TRENINGUCZEKOLADACIASTECZKABEZ LAKTOZYBEZ JAJEKDLA DZIECIDESERDAKTYLEWĘGLOWODANYPIŁKARZ
Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis