Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-09-25

Bezglutenowe wegańskie brownie z fasoli z malinami - mocno czekoladowe

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 szt. dojrzałych bananów
  • 100g kakao niesłodzone            
  • 20g olej kokosowy             
  • 20g siemię lniane
  • 200g czekolada gorzka 70-85% kakao      
  • 30g ksylitol
  • 150ml mleko ryżowe niesłodzone
  • 10g soda oczyszczona                        
  • 60g masło orzechowe
     

Jest mnóstwo wersji brownie. Z użyciem mąk, jajek, różnego rodzaju strączków czy bulw.
Wszystkie smakują wybronie, w końcu ciasto czekoladowe musi być po prostu miękkie, lekko bagniste i na maksa czekoladowe... takie jest właśnie brwonie z fasoli... Muuuuuuusisz spróbować! :)


Bezglutenowe wegańskie brownie z fasoli  z malinami - mocno czekoladowe
 




WYKONANIE:

  • Fasolę (2 puszki) płuczemy na sitku.
  • Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka min, by utworzyła się klejąca papka.
  • Fasolę łączymy z masłem orzechowym, rozgniecionymi bananami, sodą, czekoladą (połowa z podanych proporcji), kakao, olejem kokosowym (połowa z podanych proporcji) i papką z siemienia lnianego.
  • Dodajemy mleko ryżowe, ksylitol i dokładnie blendujemy na gładką masę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Wylewamy masę na foremkę wyłożoną papierem (20 cm x 20 cm) i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
  • Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
     




Polewa:

  • W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (połowa z podanych proporcji) z olejem kokosowym (połowa z podanych proporcji).
  • Polewamy ciasto.
  • Dekorujemy malinami. 



fasolowe brownie

SMACZNEGO 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Aktualnie obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej. Jestem entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 szt. dojrzałych bananów
  • 100g kakao niesłodzone            
  • 20g olej kokosowy             
  • 20g siemię lniane
  • 200g czekolada gorzka 70-85% kakao      
  • 30g ksylitol
  • 150ml mleko ryżowe niesłodzone
  • 10g soda oczyszczona                        
  • 60g masło orzechowe
     

Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN