Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-09-25

Bezglutenowe wegańskie brownie z fasoli, z malinami - mocno czekoladowe

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

2 puszki czerwonej fasoli
3 szt. dojrzałych bananów 
100 g kakao, niesłodzone              
20 g olej, kokosowy                       
20 g siemię lniane               
200 g czekolada gorzka 70-85% kakao               
30 g ksylitol             
150 ml mleko ryżowe, niesłodzone                     
10 g soda oczyszczona                              
60 g masło orzechowe        
 


Jest mnóstwo wersji brownie. Z użyciem mąk, jajek, różnego rodzaju strączków czy bulw.
Wszystkie smakują wybronie, w końcu ciasto czekoladowe musi być po prostu miękkie, lekko bagniste i na maksa czekoladowe...
takie jest właśnie brwonie z fasoli... Koniecznie spróbujcie.


Bezglutenowe wegańskie brownie z fasoli, z malinami - mocno czekoladowe
 




WYKONANIE:

  • Fasolę (2 puszki) płuczemy na sitku.
  • Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka min, by utworzyła się klejąca papka.
  • Fasolę łączymy z masłem orzechowym, rozgniecionymi bananami, sodą, czekoladą (połowa z podanych proporcji),
  • Dodajemy mleko ryżowe, ksylitol i dokładnie blendujemy na gładką masę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Wylewamy masę na foremkę wyłożoną papierem (20 cm x 20 cm) i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
  • Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
     




Polewa:

  • W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (połowa z podanych proporcji) z olejem kokosowym (połowa z podanych proporcji).
  • Polewamy ciasto.
  • Dekorujemy malinami.



fasolowe brownie

SMACZNEGO 

  • kakao, olejem kokosowym (połowa z podanych proporcji) i papką z siemienia lnianego.

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

2 puszki czerwonej fasoli
3 szt. dojrzałych bananów 
100 g kakao, niesłodzone              
20 g olej, kokosowy                       
20 g siemię lniane               
200 g czekolada gorzka 70-85% kakao               
30 g ksylitol             
150 ml mleko ryżowe, niesłodzone                     
10 g soda oczyszczona                              
60 g masło orzechowe        
 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN