Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-18

Mocno czekoladowe brownie z batatów - bez mleka, cukru, glutenu i jaj

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 60 minut

16 kawałków
Kalorie: 86
Białko: 2,1 g
Tłuszcze: 3,3 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

2 duże bataty (waga po obraniu ok 700 g)
8 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki mąki kokosowej
12 suszonych daktyli
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli (do gotowania batatów)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 


W naszej kuchni brownie gościło już pod wieloma postaciami. Było brownie z fasoli, brownie z buraka, brownie klasyczne, brownie z glutenem i kombinacją mąk bezglutenowych. 

Brownie z batatów zdecydowanie wygrało w naszym rankingu! Jest niesamowicie miękkie, "bagniste", bardzo wilgotne, doskonale się kroi. Nie zawiera glutenu, nie ma w nim jajek, ani mleka - idealnie dla wegan, a także alergików nie tolerujących wymienionych składników. Proste w wykonaniu i przede wszystkim dość szybkie. Koniecznie wypróbujcie. Oczywiście można dodać do niego owoce / bakalie / orzechy czy polewę - ale po co?  Saute smakuje WYŚMIENICIE!

Przepis na mocno czekoladowe brownie z batatów - bez mleka, cukru, glutenu i jaj 

czekoladowe ciasto

WYKONANIE:

  1. Bataty umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości
  2. Zmiel siemię lniane i zalej gorącą wodą, wymieszaj do utworzenia lepiącej papki
  3. Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na 30 min do rozmiękczenia
  4. Wystudzone bataty zmikuj na gładko, dodaj kakao, olej rzepakowy, daktyle, mąkę, sodę i papkę z siemienia, dokładnie całość zmiksuj
  5. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia - tylko dno, brzegi posmaruj odrobiną oleju - koniecznie użyj do tego silikonowego pędzelka lub namoczonego w oleju płatka ręcznika papierowego
  6. Przelej ciasto, rożłóż równomiernie
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz brownie przez 35 - 40 min, po czym pozostaw do wystudzenia
  8. Pokrój w równe kwadraty i podawaj saute lub z wybranymi dodatkami (naprawdę nie jest to konieczne :))

vegan brownie
brownie czekoladowe

Inspiracja

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 60 minut

16 kawałków
Kalorie: 86
Białko: 2,1 g
Tłuszcze: 3,3 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

2 duże bataty (waga po obraniu ok 700 g)
8 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki mąki kokosowej
12 suszonych daktyli
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli (do gotowania batatów)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN