Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Buddha bowl - misa pełna zdrowia

17-01-2019 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Wegański
miseczka mocy bodyidea
Czas przygotowania: 10 minut
1
Kalorie: 408,8
Białko: 17,6 g
Tłuszcze: 8,6 g
Węglowodany: 59,1 g

SKŁADNIKI:

60 g makaronu pełnoziarnistego penne

 40 g ciecierzyca ugotowana ze słika (bez zalewy)

10 g migdałów ze skórką

25 g kiełków jarmużu

50 g groszku konserwowego

100 g surowej marchewki

6 sztuk pomidorków koktajlowych

3 liście sałaty rzymskiej


BUDDHA BOWL to dowolna kompozycja warzywa, strączków i węglowodanów, która podbija od wielu lat internet i pojawia się w największych piublikacjach kulinarnych. To łatwe, szybkie i przede wszystkim cieszące oko kompozycje ulubionych składników, które tworzą kompletne danie. Możesz je skomponować w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.

 

Wystarczy, że wybierzesz:

  • makaron / kaszę / ryż / płatki / ziemniaki czy bataty,

  • dodasz do nich strączki: bób/ fasolę/ groch/ kukurydzę/ groszek/ ciecierzycę,

  • do tego dołożysz mnóstwo kolorowych warzyw kapustę/ sałatę/ dowolne kiełki / pomidory/ rzodkiewkę i wszystko to, co zbywa w lodówce,

  • dodasz źródło tłuszczu: oliwa z oliwek / olej lniany / orzechy czy awokado

 

i otrzymasz wspaniały, nie wymagający kolorowy posiłek.

 

Jego łatwość polega na przygotowaniu i totalnej dowolności. Najważniejsze aby znalazły się tam produkty z wszystkich wcześniej wymienionych grup - wtedy posiłek jest odpowiednio skomponowany.

 

Jesz mięso, ryby i nabiał? Nie ma problemu. Również możesz je umieścić w miseczce mocy pełnej rozmaitości i wspaniałości :)

 

makaron z warzywami

 

WYKONANIE:

  • Ugotuj makaron aldente 

  • Pokrój ulubione warzywa

  • Dodaj ulubione strączki

  • Posyp migdałami

  • Dodaj kiełki

 

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i sportowym, mgr fizjoterapii i certyfikowanym trenerem personalnym. Na co dzień pracuję w prywatnym szpitalu jako dietetyk kliniczny na oddziale neurologicznym. We własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości głównie współpracuję ze sportowcami będącymi na dietach roślinnych, a także kobietami borykającymi się z zespołem policystycznych jajników, zaburzeniami odżywiania (kompulsywne objadanie się, anoreksja, bulimia) czy insulinoopornością. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz