Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2020-11-06

Przepyszny budyń owsiany z makiem i wanilią

WegańskiSłodki


Czas przygotowania: 10 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 341,6 kcal
Białko: 14,9 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 57,1g

SKŁADNIKI:

50 g płatków owsianych
250 ml mleka owsianego
1/2 laski wanilii
15 g maku
10 g erytrolu


Osoby, które obserwują mnie w social media wiedzą, że uwielbiam owsianki, jaglanki, gryczanki, ryżanki i inne -anki :)

Moim zdaniem owsianka, jest świetnym sposobem na przemycenie wielu drogocennych witamin, minerałów i składników odżywczych.

Owsianka na wiele sposóbów

Owsianka makuje świetnie latem (z owocami jagodowymi), jesienią (z jabłkami, śliwkami, gruszką), wiosną (z bakaliami i pierwszymi świeżymi owocami wiosny), a także zimą (gdy koniecznie chcesz się rozgrzać wszystkim co wpadnie w ręce).

Jako dietetykowi zależy mi nie tylko na smaku, ale na Twoim zdrowiu. Moim zadaniem jest znalezienie równowagi między smakiem, konsystencją, a walorami zdrowotymi wszystkich dań, które komponuję. I wiesz co? Znów się kurka udało idealnie :)

Budyniowe wspomnienie dzieciństwa

Budyń - owsianka, na który przepis znajdziesz poniżej, jest niesamowicie kremowy, idealnie gęsty, rozpływający się w ustach. Ziarenka maku strzelają między zębami, a wanilia przywołuje na myśl ciepło, słodycz i zapach domowego bezpieczeństwa.

Tak, rozmarzyłam się, bo dopiero co skończyłam swoją miseczkę, dlatego muszę się już koniecznie podzielić z Tobą przepisem na tą wspaniałą owsiankę w wersji budyniowej, z makiem, wanilią i napojem sojowym.

 

BUDYŃ OWSIANY Z MAKIEM I WANILIĄ NA MLEKU ROŚLINNYM

dietetyka roślinnie budyń paliwo sylwia maksym

 

Wykonanie - budyń owsiany z makiem:

  • Zmiel płatki w młynku na mąkę
  • Zagotuj mleko w garnuszku wraz z wanilią, a zmielone płatki rozcieńcz wodą w kubeczku do uzyskania gęstej ale lelącej konsystencji. Dodaj ksylitol i mak.
  • Przelej masę do garnuszka i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok 1 minuty cały czas mieszając.

 

Jeśli szukasz nie tylko fajnego pomysłu na posiłek około treningowy to ten budyń - owsianka jest dla Ciebie. Wystarczy, że zwiększysz ilość białka dodając ulubionej odżywki (np. o smaku waniliowym) - o tym czy warto używać odżywki białkowej przeczytasz tutaj ODŻYWKA BIAŁKOWA - TYLKO DLA SPORTOWCÓW? lub pokruszonego tofu (które możesz zmiksować). W ten sposób otrzymasz świetny posiłek - idealny po treningu, biegu, czy szusowaniu na rowerze.

Ale...! Jeszcze jedno. Zobacz jak wiele dobrego dostarcza ta jedna porcja pyszności.

Szczególnie zerknij na wapń, którego dostarczenie w prowadzeniu diety roślinnej jest niezwykle ważne:

  • błonnik: 7,3 g
  • omega3: 0,2 g
  • omega6: 6,1 g
  • żelazo: 4,2 mg
  • fosfor: 587,3 mg
  • magnez: 170,7 mg
  • mangan: 2,7 mg
  • potas: 626,5 mg
  • wapń: 524,4 mg

 

Smacznego! Daj znać w komentarzu czy smakowało Ci tak bardzo jak mnie i moim najbliższym :)

sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Aktualnie obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej. Jestem entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 10 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 341,6 kcal
Białko: 14,9 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 57,1g

SKŁADNIKI:

50 g płatków owsianych
250 ml mleka owsianego
1/2 laski wanilii
15 g maku
10 g erytrolu


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

KUP E-BOOK

ROŚLINNE GRILLOWANIE

Sprawdź jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN