Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Chlebek bananowy

15-06-2015 Body Idea Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
bananowy chleb

SKŁADNIKI:

500 g mąki ryżowej
3 szt b. dojrzałych bananów (+ 1 szt do ułożeniu na wierzchu ciasta)
3 łyżki nasion chia
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka sol himalajskiej
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)


Przepyszny chlebek idealny dla osób nietolerujących mleka, jajek i glutenu. 
Świetnie smakuje z domowymi dżemami, bananem czy miodem.


WYKONANIE:

1. Banany rozgniatamy widelcem w misce, nasiona chia zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aż do momentu utworzenia gęstej kleistej zawiesiny – wykorzystujemy je jako zamiennik jajek.
2. Łączymy banany z chia, wsypujemy mąkę, sól, cynamon.
3. Łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji, przekładamy do podłużnej formy do pieczenia (masa musi być b. kleista),
4. Wyrównujemy łyżką, układamy na górę plasterki banana i pieczemy ok. 1h 40-50 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni.



SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie (kolarstwo, triathlon, piłka nożna, kulturystyka), a także komponowaniu jadłospisów w zaburzeniach odżywiania na tle kompulsyjnym. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz