Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2015-06-15

Chlebek bananowy

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

500 g mąki ryżowej
3 szt b. dojrzałych bananów (+ 1 szt do ułożeniu na wierzchu ciasta)
3 łyżki nasion chia
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka sol himalajskiej
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)


Przepyszny chlebek idealny dla osób nietolerujących mleka, jajek i glutenu. 
Świetnie smakuje z domowymi dżemami, bananem czy miodem.


WYKONANIE:

1. Banany rozgniatamy widelcem w misce, nasiona chia zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aż do momentu utworzenia gęstej kleistej zawiesiny – wykorzystujemy je jako zamiennik jajek.
2. Łączymy banany z chia, wsypujemy mąkę, sól, cynamon.
3. Łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji, przekładamy do podłużnej formy do pieczenia (masa musi być b. kleista),
4. Wyrównujemy łyżką, układamy na górę plasterki banana i pieczemy ok. 1h 40-50 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

 


SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

500 g mąki ryżowej
3 szt b. dojrzałych bananów (+ 1 szt do ułożeniu na wierzchu ciasta)
3 łyżki nasion chia
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka sol himalajskiej
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN