Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Wegańskie bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego

23-01-2020 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
ciacha z mąki ryżowej
Czas przygotowania: 15 minut
20 sztuk, 1 ciasteczko zawiera:
Kalorie: 123,75 kcal
Białko: 4,47 g
Tłuszcze: 9,05 g
Węglowodany: 9,95 g

SKŁADNIKI
300 g masła orzechowego (u nad domowy mix - laskowe, włoskie, nerkowce i migdały) 
133 g mąki ryżowej - 3/4 szklanki
32 g świeżych daktyli - 8 sztuk
50 g gorzkiej czekolady (min. 80%) - 1/2 tabliczki


Dawno nie gościły u nas słodkie wypieki, więc nadrabiamy banalnym pomysłem na błyskawiczne ciasteczka, które można zacząć przygotowywać, gdy goście przekraczają próg bramy wejściowej :)

Przepis na 20 sztuk, więc na pewno dla wszystkich wystarczy :)

ciastka z masłem orzechowym
WYKONANIE:
1. Masło i mąkę przekładamy do miski i łączymy.
2. Dodajemy pokrojone drobno daktyle i czekoladę, łączymy.
3. Wyrabiamy z masy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia.
4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 17 minut w 180 stopniach - uwaga - szybko się przypalają.
5. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo miękkie, twardnieją po wystygnięciu.  Są  pyszne i bardzo wciągające.

masło orzechowe w ciastkach

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie (kolarstwo, triathlon, piłka nożna, kulturystyka), a także komponowaniu jadłospisów w zaburzeniach odżywiania na tle kompulsyjnym. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz