Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Dżem z suszonych owoców po wigilijnym kompocie

04-01-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
domowy dżem
Czas przygotowania: 18 minut

SKŁADNIKI:

susz z wigilijnego kompotu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki cynamonu


Co roku na naszym wigiljnym stole gości kompot z suszu. Gotowany z suszonych owoców - jabłek, gruszek, suszonych i wędzonych śliwek, skórek cytryny i pomarańczy, suszonych moreli, rodzynek, daktyli i fig - pełen wypas.

Serce krwawi, gdy widzę "wykorzystane" do kompotu owoce leżacę i czekające na litość konsumującego... w tym roku wpadłam na pomysł by skutecznie je wykorzystać.

Tuż po wigilii chcą wyprzedzić tych, którzy mieli na nie chrapkę lub szybko chcieli zutylizować wraz z pozostałościami karpia wrzuciłam je do zamrażarki i odczekałam na dobry moment.

susz owocowy na kompot

W dniu wczorajszym wyjęłam z zamrażarki, obrałam z pestek i gniazd nasiennych, wrzuciłam do gara i zaczęłam raz jeszcze gotować.

Aromat wędzonej śliwki był bardzo silny, więc chcąc go czymś złagodzić dodałam naprawdę sporo cynamonu i odrobinę pieprzu. 

Gotowałam przez chwilę, zmiksowałam bardzo dokładnie za pomocą blendera i włożyłam jeszcze gorący dżem do słoików.

Dokładnie zakręciłam nakrętki i włożyłam do garnka wypełnionego wodą, zagotowałam chwilę i tak oto powstał dżem, który będziemy zajadać do naleśników, placków, ryżu, owsianek, pieczywa i gofrów przez resztę zimy.

Tym razem nie podam wartości makro ani kcal, gdyż nie ważyłam owoców ani też nie określałam ich dokłanych proporcji :)

dżembodyidea

Doba kuchnia to pomysłowa kuchnia, takiej życzę wszystkim i oczywiście SMACZNEGO ;)


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz