Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Na wynos: pełnowartościowy lunch box i koktajl

16-04-2019 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
dania na wynos bodyidea
Czas przygotowania: 15 minut
1 porcja - II śniadanie i obiad
Kalorie: 1042,5 kcal
Białko: 25,6 g
Tłuszcze: 31,6 g
Węglowodany: 172,3 g

SKŁADNIKI:

KOKTAJL:

250 ml soku z marchwi i selera (1/2 na 1/2)

100 g banana

100 ml napoju ryżowego

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka oleju z ostropestu

 

SAŁATKA:

80 g komosy ryżowej

50 g groszku konserwowego

75 g czerwonej papryki

20 g natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

50 g fasoli białej gotowanej

10 g tahini

10 g oliwy z oliwek

180 g jabłka


NA WYNOS

Kolejny wpis wtorkowy z cyklu NA WYNOS. Tym razem bez pieczywa, a z przepyszną, wartościową i bezglutenową kaszą - komosą ryżową.

Do pełni szczęścia przygotowałam koktajl pełen witamin i mikroskładników z dodatkiem wartościowego tłuszczu jakim jest olej z ostropestu.

Do sałatki, aby zwiększyć ilość białka dodałam szybką pastę z fasoli i dla odrobiny słodyczy pokroiłam jabłko - prawda, że to proste?

 

ZAPRASZAM

Przygotowujesz posiłki razem ze mną? Mam nadzieje, że te wpisy ułatwiają Ci pracę w kuchni. Zapraszam Cię po dokładny przepis poniżej.

 

dania na wynos bodyidea

 

WYKONANIE:

  • wyciśnij sok z marchwi i selera (możesz użyć kupnego, ale świeżo wyciskanego, bez konserwantów i dodatku cukru)

  • zmiksuj sok z napojem ryżowym, bananem, kurkumą i olejem z ostropestu, przelej do kubka na wynos

  • ugotuj komosę, dodaj do niej groszek, oliwę, natkę i paprykę, dopraw do smaku

  • zmiksuj fasolę z tahini i oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem

  • włóż sałatkę i pastę do pojemnika, pokrój jabłko, zapakuj

  • na II śniadanie wypij koktajl i zjedz połowę porcji jabłka

  • na "obiad" zjedz sałatkę i drugą porcję jabłka

 

SMACZNEGO

 

Czy takie inspiracje ułatwiają Wam przygotowanie dań na wynos? Czy są produkty, które szczególnie chcielibyście uwzględnić w swoim menu i zarazem, z których miałyby się składać przepisy, które się tutaj pojawią?

Liczę na Waszą aktywność i czekam na Wasze komentarze pod tym wpisem.

 


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz