Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-04-16

Na wynos: pełnowartościowy lunch box i koktajl

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja - II śniadanie i obiad
Kalorie: 1042,5 kcal
Białko: 25,6 g
Tłuszcze: 31,6 g
Węglowodany: 172,3 g

SKŁADNIKI:

KOKTAJL
250 ml soku z marchwi i selera (1/2 na 1/2)
100 g banana
100 ml napoju ryżowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oleju z ostropestu
 
SAŁATKA
80 g komosy ryżowej
50 g groszku konserwowego
75 g czerwonej papryki
20 g natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
50 g fasoli białej gotowanej
10 g tahini
10 g oliwy z oliwek
180 g jabłka


NA WYNOS

Kolejny wpis wtorkowy z cyklu NA WYNOS. Tym razem bez pieczywa, a z przepyszną, wartościową i bezglutenową kaszą - komosą ryżową.

Do pełni szczęścia przygotowałam koktajl pełen witamin i mikroskładników z dodatkiem wartościowego tłuszczu jakim jest olej z ostropestu.

Do sałatki, aby zwiększyć ilość białka dodałam szybką pastę z fasoli i dla odrobiny słodyczy pokroiłam jabłko - prawda, że to proste?

 

ZAPRASZAM

 

Przygotowujesz posiłki razem ze mną? Mam nadzieje, że te wpisy ułatwiają Ci pracę w kuchni. Zapraszam Cię po dokładny przepis poniżej.

 

 

dania na wynos bodyidea

WYKONANIE:

  • wyciśnij sok z marchwi i selera (możesz użyć kupnego, ale świeżo wyciskanego, bez konserwantów i dodatku cukru)

  • zmiksuj sok z napojem ryżowym, bananem, kurkumą i olejem z ostropestu, przelej do kubka na wynos

  • ugotuj komosę, dodaj do niej groszek, oliwę, natkę i paprykę, dopraw do smaku

  • zmiksuj fasolę z tahini i oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem

  • włóż sałatkę i pastę do pojemnika, pokrój jabłko, zapakuj

  • na II śniadanie wypij koktajl i zjedz połowę porcji jabłka

  • na "obiad" zjedz sałatkę i drugą porcję jabłka

     

SMACZNEGO

Czy takie inspiracje ułatwiają Wam przygotowanie dań na wynos? Czy są produkty, które szczególnie chcielibyście uwzględnić w swoim menu i zarazem, z których miałyby się składać przepisy, które się tutaj pojawią?

Liczę na Waszą aktywność i czekam na Wasze komentarze pod tym wpisem.

 

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 15 minut

1 porcja - II śniadanie i obiad
Kalorie: 1042,5 kcal
Białko: 25,6 g
Tłuszcze: 31,6 g
Węglowodany: 172,3 g

SKŁADNIKI:

KOKTAJL
250 ml soku z marchwi i selera (1/2 na 1/2)
100 g banana
100 ml napoju ryżowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oleju z ostropestu
 
SAŁATKA
80 g komosy ryżowej
50 g groszku konserwowego
75 g czerwonej papryki
20 g natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
50 g fasoli białej gotowanej
10 g tahini
10 g oliwy z oliwek
180 g jabłka


Tagi

OBIADBEZ CUKRUWEGAŃSKIEPO TRENINGUKOKTAJLBEZ LAKTOZYBEZ JAJEKWARZYWAOWOCEPOMYSŁ NAWĘGLOWODANYSTRĄCZKIPIŁKARZSPORTII ŚNIADANIENA WYNOSPOJEMNIKIPOZA DOMEM

Sprawdź przepis