Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Obłędnie czekoladowe ciasto - czekoladowa lawa

30-05-2019 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
choco cake
Czas przygotowania: 20 minut
25
Kalorie: 227,3 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 17,4 g
Węglowodany: 12,3 g

SKŁADNIKI:
CZEKOLADOWA MASA
1 l mleka kokosowego (tylko gęsta część)
5 łyżek masła orzechowego (gładkie, bez soli i cukru)
3 łyżki gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady

SPÓD:
1 szklanka daktyli
1,5 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki orzechów ziemnych
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

ORZECHY:
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka orzechów ziemnych
1 łyżka chia
3 łyżki ekspandowanego proso


Najlepsze smakołyki zawsze wychodzą z potrzeby chwili i sytuacji. Bez przepisu, bez inspiracji, ze składników, które przeważnie są w szafkach czy lodówce, lub też wręcz w nich przeszkadzają. Tak też było od dawna z mlekiem kokosowym, które czekało od dawna na swój debiut po wielkim zapomnieniu.

Ciasto jest banalne w wykonaniu, warto wstrzymać się z jego krojeniem i delektowaniem się całą noc - gdyż dopiero po odpowiednim leżakowaniu w lodówce ma odpowiednią konsystencję. 

Nazwałam je CZEKOLADOWA LAWA, gdyż właśnie taką prawdziwą lawę przypomina. Gęste, klejące, ale chrupiące i niezbyt słodkie. Nie ma w nim dodatkowego cukru, tłuszczy trans, mleka, ani glutenu - a więc nadaje się dla wszystkich, bez ograniczeń.

Czerpcie na zdrowie i dobry smak, smacznego upajania się w  CZEKOLADOWEJ LAWIE 

wegańskie ciasto

WYKONANIE:

  1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do momentu napęcznienia owoców

  2. Zmiksuj w blenderze płatki jaglane, namoczone daktyle i orzechy ziemne, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj

  3. Masę przełóż do foremki i dokładnie wyłóż nią spód formy, dobrze dociśnij

  4. Przełóż do zamrażarki na czas robienia czekoladowej lawy

  5. Gęstą część mleka - u nas real thai - przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia

  6. Dodaj pokruszoną czekoladę - gorzka (u nas 90%), kakao i masło orzechowe

  7. Dobrze wymieszaj - ja użyłam do tego trzepaczki by usunąć ewentualne grudki

  8. Wyjmij foremkę z zamrażarki, posyp spód ciasta mieszanką orzechów i ekspandowanego prosa

  9. Wylej czekoladową masę i posyp z góry mieszanką orzechową

  10. Wstaw do lodówki, na min. kika godzin - najlepiej całą noc

wegańskie ciasto

wegańskie ciasto

ciasto czekeoladowe

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie (kolarstwo, piłka nożna, kulturystyka), a także komponowaniu jadłospisów w zaburzeniach odżywiania na tle kompulsyjnym. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze

Karolina | 18-04-2018 11:46
Tej gęstej części mleka kokosowego ma być 1 l , czyli muszę kupić kilka puszek?

Sylwia awatar
Sylwia | 18-04-2018 18:08
Witaj Karolina. Z 1l meka wybierz jego gęstą część. Wstaw na minimum dobę do lodówki. Smacznego i powodzenia :) Pochwal się później swoim dziełem :)


Dodaj komentarz