Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-16

Domowa wersja After Eights - czyli czekoladowe pralinki z miętowym nadzieniem

WegańskiBezglutenowySłodki


12 sztuk

SKŁADNIKI

warstwa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady - min 80% kakao
3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
5 kropel olejku miętowego
warstwa miętowa:
7 łyżek stałej części mleczka kokosowego
1 łyżeczka chlorelli
1 łyżka oleju kokosowego 
10 kropel olejku miętowego


Połączenie czekolady z miętą wydawało mi się zawsze nie do przejścia... barbarzyństwo wobec kakao! Jednak gdy Twój ukochany jest wielbicielem czekoladek After Eights to należy skupić wszystkie szare komórki i wyczarować dla Niego nieskazitelne połączenie mięty z czekoladą... Niestety, udało się... piszę niestety, bo i mnie zasmakowały.
Są mięciutkie! Słodkie, czekoladowe, miętowe! Tuż po pierwszym gryzie dostały radosną nazwę - CZEKOLADOWO-MIĘTOWE DZIEWIĄTKI - w końcu inspiracja after eights ;)

Pralinki są banalne w wykonaniu, jednak należy uzbrobić się w cierpliwość, bo trzeba poczekać aż masa wystygnie i stwardnieje.

DOMOWE AFTER EIGHTS

czekoladowe pralinki miętowe
WYKONANIE:

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady
  2. Dodajemy do niej stałą część mleka kokosowego i olejek miętowy, mieszamy
  3. Przekładamy - po 1 łyżeczce - masy do papiliotek i chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut
  4. W tym czasie przygotowujemy masę miętową
  5. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej stałą część mleczka kokosowego, dodajemy olejek, olej i chlorellę, mieszamy
  6. Przekładamy - po 1 łyżeczce - do papilotek z warstwą czekoladową, ponownie chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut
  7. Po tym czasie powtarzamy czynność z pozostałą masą czekoladową

Czekoladki miętowe są niesamowicie orzeźwiające, mają wyraźny posmak mięty, ale i głębię czekolady. Do tego są mięciutkie dzięki dodatkowi mleka kokosowego i naturalnie zielone dzięki chlorelli :)

czekoladowe pralinki miętowe
SMACZNEGO

 

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

12 sztuk

SKŁADNIKI

warstwa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady - min 80% kakao
3 łyżki stałej części mleczka kokosowego
5 kropel olejku miętowego
warstwa miętowa:
7 łyżek stałej części mleczka kokosowego
1 łyżeczka chlorelli
1 łyżka oleju kokosowego 
10 kropel olejku miętowego


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN