Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Przepyszne trufle czekoladowe rozpływające się w ustach

18-03-2019 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
trufle czekoladowe
Czas przygotowania: 30 minut
30 trufli
Kalorie: 38 kcal
Białko: 0,63 g
Tłuszcze: 3,25 g
Węglowodany: 1 g

SKŁADNIKI:
125 g mleczka kokosowego (stałej części)
150 g gorzkiej czekolady 90 % kakao
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego


POSYPKA:
gorzkie kakao
wiórki kokosowe
lub:
cynamon, puder z dowolnego słodzika, orzechy itd.


Kolejny przepis, którego grupą docelową są alergicy i weganie. Do wykonania trufli potrzebujesz tylko czterech składników, pomijasz produkty zawierające jaja, laktozę i gluten. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, wymaga jedynie cierpliwości i silnej woli - ciężko choćby nie oblizać łyżki :)

Zimowa pora sprzyja jego wykonaniu, gdyż zamiast korzystać z lodówki wystarczy masę wystawić na kilkanaście minut na balkon ;)

Do dzieła, zapraszam po błyskawiczny przepis na 

PRZEPYSZNE TRUFLE CZEKOLADOWE

czekoladowe trufelki

WYKONANIE:

  1. Rozpuść gęstą część mleka kokosowego w kąpieli wodnej, dodaj olej i syrop klonowy, wymieszaj, zdejmij z palnika

  2. Rozkrusz gorzką czekoladę, dodaj do mleczka kokosowego i połącz za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania gęstej, jednolitej, lśniącej konsystencji

  3. Odstaw do lodówki - lub jeśli za oknem jest minusowa temperatura na balkon - do momentu stężenia masy 

  4. Nabieraj masę małą łyżeczką i formuj dłonią niewielkie kuleczki (ja zawsze mam problem z uzyskaniem podobnego kształtu i rozmiaru, ale przynajmniej wiadomo, że to home made :))

  5. Obtocz w ulubionej posypce - u mnie kakao i wiórki kokosowe

  6. Wstaw do lodówki na minimum godzinę - podawaj zaraz po wyjęciu z lodówki

czeko mleko

chocolate

posypka do trufli

chocolate pralines

 

Trufle są mocno czekoladowe, o głębokim wyrazistym smaku. Nawet wielbicielom bardzo słodkich smaków przypadły do gustu, więc  nie trzeba więcej dosładzać. Jednak jeżeli uznasz, że masa jest dla Ciebie zbyt gorzka dodaj więcej syropu lub innego słodzidła.

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz