Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Czekoladowo - orzechowa wegańska kostka rozpływająca się w ustach

26-09-2017 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
wegańska kostka czekoladowo - orzechowa

SKŁADNIKI: na blaszkę 20 x 20 cm:

Spód:
✔ 4 łyżki masła orzechowego 
✔ 2 łyżki płatków jaglanych
✔ 2 łyżki płatków owsianych - zmielonych na mąkę
✔ 3 daktyle - świeże
✔ 1 szt banan (rozgnieciony widelcem)
✔ 5 łyżek mleka ryżowego

Góra:
✔ 7 łyżek gorzkiego kakao 
✔ 3 łyżki oleju kokosowego
✔ 4 daktyle - świeże
✔ 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (stała część mleka koko)


Obłędnie rozpływająca się w ustach!
- Bez grama dodatkowego cukru, jajek, mleka i w dodatku bez pieczenia -

Czekoladowo - orzechowa wegańska kostka rozpływająca się w ustach


WYKONANIE:
Masło orzechowe, płatki jaglane, zmielone płatki owsiane i rozgniecionego banana łączymy do powstania spójnej masy.
Dodajemy zblendowane na gładko daktyle, łączymy.
Dodajemy mleko ryżowe, łączymy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - wstawiamy do zamrażarki (lub lodówki - jeśli się nam nie spieszy).
Kakao i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy śmietankę kokosową i zblendowane na gładko daktyle.
Łączymy do powstania spójnej masy.
Wylewamy na masę orzechową i ponownie chowamy do lodówki lub zamrażarki.

wegańska kostka czekoladowo - orzechowa

Ciacho najlepiej smakuje schłodzone.
Dół jest mocno orzechowy i słodki dzięki owocom.
Góra jedwabista, mocno czekoladowa i chrupiąca - dzięki daktylom.
No kurcze, niechcący wyszło super ciacho!

Ps. dajcie znać jak wyszło i czy smakuje 

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz