Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2019-03-25

Czekoladowo - orzechowa kostka

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI 

na blaszkę 20 x 20 cm:
Spód:
✔ 4 łyżki masła orzechowego 
✔ 2 łyżki płatków jaglanych
✔ 2 łyżki płatków owsianych - zmielonych na mąkę
✔ 3 daktyle - świeże
✔ 1 szt banan (rozgnieciony widelcem)
✔ 5 łyżek mleka ryżowego

Góra:
✔ 7 łyżek gorzkiego kakao 
✔ 3 łyżki oleju kokosowego
✔ 4 daktyle - świeże
✔ 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (stała część mleka koko)


Obłędnie rozpływająca się w ustach!
- Bez grama dodatkowego cukru, jajek, mleka i w dodatku bez pieczenia -

Czekoladowo - orzechowa wegańska kostka rozpływająca się w ustach

 

WYKONANIE:

  • Masło orzechowe, płatki jaglane, zmielone płatki owsiane i rozgniecionego banana łączymy do powstania spójnej masy.

  • Dodajemy zblendowane na gładko daktyle, łączymy.

  • Dodajemy mleko ryżowe, łączymy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - wstawiamy do zamrażarki (lub lodówki - jeśli się nam nie spieszy).

  • Kakao i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  • Dodajemy śmietankę kokosową i zblendowane na gładko daktyle.

  • Łączymy do powstania spójnej masy.

  • Wylewamy na masę orzechową i ponownie chowamy do lodówki lub zamrażarki.



    wegańska kostka czekoladowo - orzechowa
     

    Ciacho najlepiej smakuje schłodzone. Dół jest mocno orzechowy i słodki dzięki owocom.

    Góra jedwabista, mocno czekoladowa i chrupiąca - dzięki daktylom. No kurcze, niechcący wyszło super ciacho!

     

     

    Ps. dajcie znać jak wyszło i czy smakuje 

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI 

na blaszkę 20 x 20 cm:
Spód:
✔ 4 łyżki masła orzechowego 
✔ 2 łyżki płatków jaglanych
✔ 2 łyżki płatków owsianych - zmielonych na mąkę
✔ 3 daktyle - świeże
✔ 1 szt banan (rozgnieciony widelcem)
✔ 5 łyżek mleka ryżowego

Góra:
✔ 7 łyżek gorzkiego kakao 
✔ 3 łyżki oleju kokosowego
✔ 4 daktyle - świeże
✔ 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (stała część mleka koko)


Tagi

SŁODKIEBEZ GLUTENUBEZ CUKRUWEGAŃSKIEWEGETARIAŃSKIEBROWNIEPO TRENINGUCZEKOLADACIASTOCIASTECZKABEZ LAKTOZYBEZ JAJEKDLA DZIECIDESERDAKTYLEBATONMASŁO ORZECHOWETŁUSZCZEWĘGLOWODANY
Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis