Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Domowy hummus z czarnuszką - najlepsza pasta z ciecierzycy

19-10-2017 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
czarnuszka i hummus
Czas przygotowania: 10 minut + moczenie ziaren
10
Kalorie: 78,5 kcal
Białko: 3,2 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 5 g

SKŁADNIKI:
100 g ciecierzycy
3 łyżki czarnuszki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
sok z cytryny


Kolejna nasza ulubiona wersja domowego hummusu

Domowy hummus z czarnuszką

WYKONANIE:
1. Ciecierzycę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski, 
2. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek,  oliwę z oliwek, czarnuszkę
3. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. 
4. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy. 

wersje hummusu


Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni

Smacznego


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie (kolarstwo, triathlon, piłka nożna, kulturystyka), a także komponowaniu jadłospisów w zaburzeniach odżywiania na tle kompulsyjnym. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz