Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Gorzka czekolada z orzechami

01-12-2017 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
gorzka z orzechami body idea
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
8 kawałków
Kalorie: 130 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 2 g

SKŁADNIKI:

60 g tłuszczu kakaowego
4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka orzechów laskowych
1 łyżka nerkowców
2 łyżki ciętych migdałów
chlust mleka migdałowego


Dzisiejszy przepis wyrósł z potrzeby zjedzenia naprawdę dobrej jakościowo czekolady. Chcieliśmy by zawierała tylko kakao, orzechy no i niestety wiadomo tłuszcz również musi w niej wystąpić, jednak staralismy sie go ograniczyć do totalnego minimum.

Czekolada ma bardzo intensywny smak i zapach. W całym domu pachnie kakao. Niespodzianką są różnie, a raczej niedbale pokrojone orzechy - nigdy nie wiadomo na co trafisz - nerkowca, laskowego, czy migdała i w jakiej wielkości :)

Koniecznie ją wypróbujcie, gwarantuje, że zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.

Gorzka czekolada z orzechami bez cukru i mleka

domowa czekolada

WYKONANIE:
1. Tłuszcz kakaowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao i podlewamy odrobiną mleka migdałowego, dokładnie mieszamy
2. Po rozpuszczeniu wszystkich składników przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Rozrzucamy na czekoladzie pokrojone niedbale orzechy.
4. Wstawiamy do lodówki na ok 1h.
5. Kroimy i uważamy by nie zjeść od razu całej :)

czekoladka domowa

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz