Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-12-03

Gorzka czekolada z pomarańczą i chili

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

15 kawałków
Kalorie: 50 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 2 g

SKŁADNIKI

80 g gorzkiego kakao
50 g tłuszcz kakaowego
10 g erytrytolu / ksylitolu
chlust mleka migdałowego
10 g chili
skórka z połowy pomarańczy - sparzona i podsuszona w piekarniku (można użyć gotowej, ale ciężko znaleźć bez dodatku cukru)


Gorzka czekolada z orzechami wyszła obłędna, więc by bardziej uświątecznić kolejną wersją dodaliśmy chili i skórkę z pomarańczy - to połączenie jest naprawdę idealne.
Słodkie i ostre, a więc dwa dominujące, ale nie rywalizujące ze sobą smaki do tego lekka goryczka kakao daje świetny efekt całościowy :)

Oczywiście dodatki możecie dowolnie wymieniać, wedle uznania, potrzeby i zawartości kuchennych szafek :)

 

GORZKA CZEKOLADA DOMOWA Z POMARAŃCZĄ


pomarańcz i chilli

gorzka pomarańcz


WYKONANIE:

1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło kakaowe
2.Dodajemy gorzkie kakao i erytrytol, dokładnie mieszamy.
3.Dodajemy chilli.
4.Przelewamy do naczynia (u nas kwadratowe wyłożone papierem do pieczenia) i posypujemy skórką z pomarańczy.

Czekolada jest boska! Połączenie smaku chili i słodkiej pomarańczy jest nie do opisania :)

pomarańczowa z chilli body idea

deser



SMACZNEGO 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

15 kawałków
Kalorie: 50 kcal
Białko: 1,3 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 2 g

SKŁADNIKI

80 g gorzkiego kakao
50 g tłuszcz kakaowego
10 g erytrytolu / ksylitolu
chlust mleka migdałowego
10 g chili
skórka z połowy pomarańczy - sparzona i podsuszona w piekarniku (można użyć gotowej, ale ciężko znaleźć bez dodatku cukru)


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN