Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Orzechowa granola z patelni - pyszna i odżywcza, idealna na śniadanie

26-03-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Słodki
Wegański
zdrowa granola
Czas przygotowania: 15 minut
10
Kalorie: 163, 7 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 8,2 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI:
2 szklanki płatków orkiszowych
garść migdałów
garść wiórków kokosowych
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
2 łyżki chia
1 łyżka erytrolu
ziarenka z jednej laski wanilii
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego


Gdy pytam o najzdrowsze śniadanie to wiele osób odpowiada jednogłośnie - płatki, owsianka, czy granola. Niestety są też i takie osoby, które preferują Nesquicki, Liony, czy inne Cini Minis, a jak wiemy ze zdrowiem, siłą i naturalną żywnością niewiele mają wspólnego.

W internecie mnóstwo przepisów na zapiekane granole, z owocami, orzechami, wytrawne i w sumie ze wszystkim co tylko się nam zamarzy.

Z braku czasu postanowiłam wprowadzić szybszą wersję tego superdodatku, no i wyszło naprawdę świetnie. Granola jest chrupiąca, niezwykle aromatyczna. Idealna do jogurtu, owsianki, napoju roślinnego, saute do pochrupania, a także z ciepłą wodą jako dobry start na początku dnia.

Tak więc nie zwlekajcie z jej zrobieniem - naprawdę warto! Choćby dla niezwykłego aromatu, który roznosi się w domu :)

GRANOLA PEŁNA PYSZNOŚCI 

orkisz

zdrowa granola

WYKONANIE:

  1. Rozpuść na patelni olej kokosowy, rozgrzej do momentu roztopienia i pokrycia całej patelni
  2. Dodaj płatki, smaż przez 2-3 minuty często mieszając
  3. Dodaj pozostałe składniki i smaż przez ok 10-12 minut - do momentu zarumienienia orzechów
  4. Wystudź i przełóż do szczelnie zamkniętego naczynia - najlepiej szklanego słoiczka
  5. Przechowuj maksymalnie do 10 dni

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Dyplomowany dietetyk klinicznym, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i certyfikowany trener personalny. Na co dzień pracuje w prywatnym szpitalu jako dietetyk kliniczny na oddziale neurologicznym. We własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości głównie współpracuje ze sportowcami będącymi na dietach roślinnych, a także kobietami borykającymi się z zespołem policystycznych jajników, zaburzeniami odżywiania (kompulsywne objadanie się, anoreksja, bulimia) czy insulinoopornością. Z zamiłowania nieokiełznana kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz