Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-09-22

Jaglanka z owocami i ziarnami surowego kakao

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 10 minut

1 porcja
Kalorie: 366,3 g
Białko: 13,8 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 57,8 g

SKŁADNIKI

50 g suchej kaszy jaglanej
150 ml napoju sojowego
1 kiwi
100 g borówek
1 kiwi
10 g surowego kakao


Kasza jaglana podobnie jak komosa, o której pisałam tutaj KOMOSA RYŻOWA KLIK  jest wartościową bazą do wielu dań. Najbardziej powszechne to tabouleh, dodatek do zup kremów, budyń, czy po prostu jaglanka.

Kasza jest lekko strawna, a także zasadotwórcza - co oznacza, że pozwala na zachowanie równowagi zasadowo-kwasowej w naszym organizmie, jeżeli składników o właściwościach kwasotwóczych jest zbyt wiele.

Kasza jaglana jest bogata w antyoksydanty, magnez, krzem, fosfor i wapń. 

 

Składnik Kasza jaglana niegotowana Kasza jaglana gotowana
Kalorie (wartość energetyczna) 378 kcal / 1582 kJ 119 kcal / 498 kJ
Białko 11,02 g 3,51 g
Tłuszcz ogółem 4,22 g 1,00 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,723 g 0,172 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,773 g 0,184 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,134 g 0,508 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,118 mg 0,028 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 2,015 mg 0,480 mg
Węglowodany 72,85 g 23,67 g
Błonnik pokarmowy 8,5 g 1,3 g
Witamina A 0 I.U. 0 I.U.
Witamina D 0 I.U. 0 I.U.
Witamina E 0,05 mg 0,02 mg
Witamina K1 0,9 µg 0,3 µg
Witamina C 0 mg 0 mg
Witamina B1 0,421 mg 0,106 mg
Witamina B2 0,290 mg 0,082 mg
Witamina B3 (PP) 4,720 mg 1,330 mg
Witamina B6 0,384 mg 0,108 mg
Kwas foliowy 85 µg 19 µg
Witamina B12 0 µg 0 µg
Kwas pantotenowy 0,848 mg 0,171 mg
Wapń 8 mg 3 mg
Żelazo 3,01 mg 0,63 mg
Magnez 114 mg 44 mg
Fosfor 285 mg 100 mg
Potas 195 mg 62 mg
Sód 5 mg 2 mg
Cynk 1,68 mg 0,91 mg
Miedź 0,75 mg 0,16 mg
Mangan 1,63 mg 0,27 mg
Selen 2,7 µg 0,9 µg
Fluor ~ ~
Cholesterol 0 mg 0 mg
Fitosterole ~ ~
Tabela pochodzi z: www.odzywianie.info.pl

 

Naprawdę warto ją dodać do tygodniowego jadłospisu pod wieloma postaciami - względem upodobań.

 

JAK UGOTOWAĆ kaszę jaglaną by pozostała sypka?

  • Najważniejsze to zachować odpowiednie proporcje. Na 1,5 porcji wody dodaj 1 porcję kaszy

  • Przepłucz wrzątkiem na sitku (możesz powtórzyć dwa razy) - kasza straci wtedy charakterystyczną goryczkę, a następnie przełóż do garnka i zalej wrzątkiem.

  • Gotuj 4 minuty na wolnym ogniu, przykryj, pozostaw do całkowitego wchłonięcia wody

 

WYKONANIE:

  1. Ugotuj kaszę (możesz zmienić na wodę, inny napój roślinny, lub mleko krowie)

  2.  Dodaj owoce i surowe kakao

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!