Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Chili sin carne

13-11-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
weganskie chili
Czas przygotowania: 20 minut
3

SKŁADNIKI

280 g pomidorów

1 łodyga selera naciowego

60 g cebuli

3 ząbki czosnku

120 g pieczarek

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 puszka czerwonej fasoli

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki kukurydzy konserwowej

sól, pieprz, kumin, chili, słodka wędzona papryka w proszku, cynamon, oregano

200 ml bulionu warzywnego

10 ml oliwy z oliwek

 


Chili sin carne, wspaniałe danie na jesienne obiado-kolacje. Idealnie rozgrzewa, jest sycące i niezwykle aromatyczne.

Nie, chili nie musi być z mięsem, wspaniale sprawdza się tutaj roślinne źródło białka jakim jest fasola i kukurydza. Wystarczy dodać do dania kaszę lub ryż i mamy odpowiednio skomponowany posiłek. Użyłam szybkiego miksu kasz z pestkami dyni i suszonymi pomidorami, które smakują wspaniale - dostępne w lidlu.

 

CHILI SIN CARNE

 chili

WYKONANIE:

  • Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek

  • smaż aż się zarumienią

  • dodaj pokrojone w plastry pieczarki, smaż 2-3 minuty

  • odsącz fasolę (przelej wodą kilkukrotnie), to samo zrób z kukurydzą

  • pokrój seler naciowy, papryki, pomidory (wcześniej obierz ze skórki)

  • wrzuć wszystkie warzywa, kukurydzę i fasolę  do garnka lub na patelnię i smaż

  • zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy

  • duś pod przykryciem 5-10 minut

  • ugotuj kaszę

  • podaj gorące, część możesz zamrozić (polecam zrobić więcej i przechować na czas, gdy "nie ma czasu" :)

 chili sin carne

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz