Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Kiszona marchew z imbirem

18-09-2017 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
marchew z imbirem

SKŁADNIKI (proporcje wedle uznania)
marchew 
korzeń imbiru
sok z cytryny
sól


Uwielbiam kiszonki. Jeszcze w domu rodzinnym często gościły na naszym stole. Kapusta kiszona czy ogórki, to jedne z najlepszych przetworów mojej mamy - dobrze, że oddziedziczyłam dar do ich przyrządzania.

Kiszona marchew z imbirem przypomina mi w smaku plastry imbiru, które przegryza się podczas konsumowania sushi.
Jednak marchew bardziej chrupie, jest mniej ostra, ale o wiele bardziej wciąga...


Kiszona marchew z imbirem 

kiszona marchew

WYKONANIE:
1. Marchew potnij za pomocą obieraczki lub nożyka do julienne.
2. Świeży korzeń imbiru zetrzyj na grubych oczkach.
3. Wyciśnij sok z cytryny.
4. Marchew umieść w misce, posyp solą, dodaj imbir i polej sokiem z cytryny.
5. Mocno ugniataj dońmi, a następnie pozostaw przykrytą ręcznikiem miskę na ok 2 - 3 doby w celu ukiszenia.
6. Po tym czasie przenieś marchew do słoików i przechowuj w lodówce.


Pierwsza partia została zjedzona zanim trafiła do słoiczków - cóż... w trakcie deszczowych dni szukamy dodatkowego ogrzania brzuszków :)



SMACZNEGO

 

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i sportowym, mgr fizjoterapii i certyfikowanym trenerem personalnym. Na co dzień pracuję w prywatnym szpitalu jako dietetyk kliniczny na oddziale neurologicznym. We własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości głównie współpracuję ze sportowcami będącymi na dietach roślinnych, a także kobietami borykającymi się z zespołem policystycznych jajników, zaburzeniami odżywiania (kompulsywne objadanie się, anoreksja, bulimia) czy insulinoopornością. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz