Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-09-18

Kiszona marchew z imbirem

WegańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

(proporcje wedle uznania)
marchew 
korzeń imbiru
sok z cytryny
sól


Uwielbiam kiszonki. Jeszcze w domu rodzinnym często gościły na naszym stole. Kapusta kiszona czy ogórki, to jedne z najlepszych przetworów mojej mamy - dobrze, że oddziedziczyłam dar do ich przyrządzania.

Kiszona marchew z imbirem przypomina mi w smaku plastry imbiru, które przegryza się podczas konsumowania sushi.
Jednak marchew bardziej chrupie, jest mniej ostra, ale o wiele bardziej wciąga...


Kiszona marchew z imbirem 

kiszona marchew

WYKONANIE:
1. Marchew potnij za pomocą obieraczki lub nożyka do julienne.
2. Świeży korzeń imbiru zetrzyj na grubych oczkach.
3. Wyciśnij sok z cytryny.
4. Marchew umieść w misce, posyp solą, dodaj imbir i polej sokiem z cytryny.
5. Mocno ugniataj dońmi, a następnie pozostaw przykrytą ręcznikiem miskę na ok 2 - 3 doby w celu ukiszenia.
6. Po tym czasie przenieś marchew do słoików i przechowuj w lodówce.


Pierwsza partia została zjedzona zanim trafiła do słoiczków - cóż... w trakcie deszczowych dni szukamy dodatkowego ogrzania brzuszków :)



SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!