Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-20

Bezglutenowe kopytka z batata

WegańskiBezglutenowy


SKŁADNIKI

2 duże bataty (po obraniu ok 500 g)
60 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki kukurydzianej + do podsypania
1 łyżeczka soli

DO PODANIA:
oliwa z oliwek
sól himalajska
dowolne przyprawy
2


Kopytka z batata to inny wymiar kopytek :) Cieszą oko - doskonałym kolorem, a także kubki smakowe delikatnością i niesamowitym aromatem i lekką słodyczą.

Można je podawać z wieloma produktami i zmiennymi składnikami. Smakują zarówno saute, na wytrawnie, ostro, a także na słodko - wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Kopytka są wprost uwielbiane przez dzieci, więc dodają szczyptę twórczej inwencji kulinarnej jesteśmy w stanie przemycić za pomocą tego dania wiele dobrych warzyw naszym pociechom.

Bezglutenowe kopytka z batata 

bezglutenowe kopytka

WYKONANIE:

  1. Umyj i obierz batata, pokrój w kostkę i ugotuj.
  2. Zmiksuj batata na gładko (po wystudzeniu), dodaj mąki, sól - ewentualnie inne przyprawy
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem i wyrób ciasto
  4. Masa musi być dobrze zwarta i nie kleić się do rąk - w razie konieczności dodaj mąki ziemniaczanej
  5. Uformuj z ciasta kulkę i podziel na 2 części
  6. Podsyp stolnicę mąką - u nas kukurydziana - i rozwałkuj częśc ciasta w długie ruloniki
  7. Przetnij je w romby, to samo zrób z drugą porcją
  8. Gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek - czas gotowania wynosi ok. 4-5 minut w zależności od grubości i wielkości kopytek
  9. Wyłóż na talerz za pomocą łyżki cedzakowej
  10. Podawaj z oliwą z oliwek i solą himalajską

produkcja kopytka

kopytka przygotowanie

Część kopytek możesz zamrozić - zarówno ugotowane jak i surowe (dobra alternatywa dla szybkiego obiadu po późnym powrocie z pracy).

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

2 duże bataty (po obraniu ok 500 g)
60 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki kukurydzianej + do podsypania
1 łyżeczka soli

DO PODANIA:
oliwa z oliwek
sól himalajska
dowolne przyprawy
2


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN