Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Kotlety z kaszy gryczanej i fasoli pinto - wegańskie

08-02-2019 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
kotlet z fasoli
Czas przygotowania: 35 minut
1
Kalorie: 362 kcal
Białko: 16,6 g
Tłuszcze: 12,8 g
Węglowodany: 49 g

SKŁADNIKI

30 g fasoli pinto
40 g kaszy gryczanej
200 g pieczarek
1 mała cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, kumin
1 łyżka oliwy z oliwek

SOS PIECZARKOWY

50 g pieczarek
1 łyżka pokrojonej cebulki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki mleka kokosowego
sól, pieprz


Najlepsze pomysły kulinarne przychodzą wtedy, gdy zupełnie niechcący zostanie z wcześniejszego gotowania kilka składników. 

Przypadkowo dorzucisz do nich produkty, które na oko mogą ze sobą pasować, dodasz ulubione przyprawy i nagle okazuje się, że wyszło obłędne danie - dobrze, że nauczyłam sie spisywać ilości użytych składników, by móc później odtworzyć ten sam wspaniały smak.

Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, bardzo aromatyczne. Idealnie się kleją dzięki zmiksowaniu kaszy i fasoli. Są po prostu pyszne! Koniecznie spróbujcie!

Kotleciki z kaszy gryczanej, pieczarek i fasoli pinto - bez jajek i bez mąki

WYKONANIE:

1. Kaszę i fasolę namocz, następnie ugotuj do miekkości, wystudź
2. Ugotowaną kaszę, fasolę zmiksuj na gładko za pomocą blendera
3. Pieczarki pokrój drobno i usmaż na oliwie wraz z cebulką
4. Połącz wszystkie składniki, dodaj przyprawy (sól, pieprz, kumin)
5. Uformuj kotleciki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem
6.  Piecz 25 minut w 180 stopniach

Podaj z sosem z pieczarek i mleka kokosowego


składniki na kotleciki

gryczano-pieczarkowo-fasolowe kotleciki

Upieczone kotleciki możesz przechowywać w lodówce do 5 dni 
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie (kolarstwo, piłka nożna, kulturystyka), a także komponowaniu jadłospisów w zaburzeniach odżywiania na tle kompulsyjnym. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz