Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Wegańskie kotlety z tofu

01-11-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
bezglutenowe kotlety
Czas przygotowania: 20 minut
3
Kalorie: 202,5 kcal
Białko: 11,4 g
Tłuszcze: 10,2 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

180 g naturalnego tofu

1/2 cebuli

1 marchewka

3 łyżki pestek dyni

3 łyżki mąki z ciecierzycy

5 łyżek mleka roślinnego

2 łyżki oliwy

siemię lniane (2 łyżki) + ciepła woda

(lub 2 jajka jeżeli nie unikasz produktów zwierzęcych w swojej diecie)

 

PRZYPRAWY:

1/2 łyżkieczki kurkumy

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka soli kuchennej jodowanej

 


Przed produkcją kotlecików ze strączków zawsze powstrzymywał nas ogrom pracy, który szacowaliśmy jako niesamowicie czasochłonny.

Moczenie ziaren, gotowanie fasoli czy ciecierzycy, mielenie, formowanie, pieczenie lub smażenie - o mammamija! :)

Tak tylko się nam wydawało, bo kotleciki z tofu są banalne w wykonaniu.

Potrzebujesz tylko podstawowych składników, które i tak zapewne masz w domu.

 

Kotleciki z tofu są bardzo aromatyczne, chrupiące dzięki mące z ciecierzycy (możesz też użyć dowolnej innej: pszennej, z kukurydzy, jaglanej) i idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. 

Jeżeli nie zależy Ci na tym aby były wegańskie, to zamiast tworzenia żelka z siemienia lnianego możesz użyć jajka.

 

PRZEPYSZNE KOTLETY Z TOFU

 

kotlety bezglutenowe

 

WYKONANIE:

  • Rozdrobnij widelcem tofu, zetrzyj marchew na grubych oczkach
  • Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, odstaw by wytworzyć żelek, który posłuży do związania masy - możesz użyć jajka
  • Dodaj pozostałe składniki (pestki,  przyprawy, poszatkowaną drobno cebulkę)
  • Dodaj żelek z siemienia lnianego lub jajo, oliwę, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj
  • Dzięki dodatkowi oliwy do masy możesz usmażyć kotlety na patelni bez tłuszczu lub upiec w piekarniku

 

 

kotlety bodyidea

 

Podaj z dowolnymi dodatkami, nasza propozycja z fioletowymi ziemniakami i surówką wkrótce na blogu :)

 

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz