Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-11-01

Wegańskie kotlety z tofu

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 20 minut

3 porcje
Kalorie: 202,5 kcal
Białko: 11,4 g
Tłuszcze: 10,2 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

180 g naturalnego tofu
1/2 cebuli
1 marchewka
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki mąki z ciecierzycy
5 łyżek mleka roślinnego
2 łyżki oliwy
siemię lniane (2 łyżki) + ciepła woda
(lub 2 jajka jeżeli nie unikasz produktów zwierzęcych w swojej diecie)
 
PRZYPRAWY:
1/2 łyżkieczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli kuchennej jodowanej
 


Przed produkcją kotlecików ze strączków zawsze powstrzymywał nas ogrom pracy, który szacowaliśmy jako niesamowicie czasochłonny.

Moczenie ziaren, gotowanie fasoli czy ciecierzycy, mielenie, formowanie, pieczenie lub smażenie - o mammamija! :)

Tak tylko się nam wydawało, bo kotleciki z tofu są banalne w wykonaniu.

Potrzebujesz tylko podstawowych składników, które i tak zapewne masz w domu.

 

Kotleciki z tofu są bardzo aromatyczne, chrupiące dzięki mące z ciecierzycy (możesz też użyć dowolnej innej: pszennej, z kukurydzy, jaglanej) i idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. 

Jeżeli nie zależy Ci na tym aby były wegańskie, to zamiast tworzenia żelka z siemienia lnianego możesz użyć jajka.

 

PRZEPYSZNE KOTLETY Z TOFU

 

kotlety bezglutenowe

 

WYKONANIE:

  • Rozdrobnij widelcem tofu, zetrzyj marchew na grubych oczkach
  • Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, odstaw by wytworzyć żelek, który posłuży do związania masy - możesz użyć jajka
  • Dodaj pozostałe składniki (pestki,  przyprawy, poszatkowaną drobno cebulkę)
  • Dodaj żelek z siemienia lnianego lub jajo, oliwę, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj
  • Dzięki dodatkowi oliwy do masy możesz usmażyć kotlety na patelni bez tłuszczu lub upiec w piekarniku

 

 

kotlety bodyidea

 

Podaj z dowolnymi dodatkami, nasza propozycja z fioletowymi ziemniakami i surówką wkrótce na blogu :)

 

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut

3 porcje
Kalorie: 202,5 kcal
Białko: 11,4 g
Tłuszcze: 10,2 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

180 g naturalnego tofu
1/2 cebuli
1 marchewka
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki mąki z ciecierzycy
5 łyżek mleka roślinnego
2 łyżki oliwy
siemię lniane (2 łyżki) + ciepła woda
(lub 2 jajka jeżeli nie unikasz produktów zwierzęcych w swojej diecie)
 
PRZYPRAWY:
1/2 łyżkieczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli kuchennej jodowanej
 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN