Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Zupa krem z dyni - aromatyczna i ostra

08-11-2017 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegański
krem z dyni

SKŁADNIKI

1 duża dynia hokkaido
po 1 łyżeczce: kurkuma, chilli, cynamon, kumin, pieprz, sól, sproszkowany czosnek i imbir
2 łyżki oliwy z oliwek
300 ml bulionu warzywnego
1 marchewka
1 cebula
garść pestek dyni


Długo musieliśmy przekonywać się do dyni.
W ubiegłym roku robliśmy z niej słodkie wypieki, a także ostre zupy, jednak zawsze coś nam nie do końca pasowało.

Postanowiliśmy dać jej drugą szansę iiii - udało się.

Dynia jest bardzo prostym warzywem. Zawiera mnóstwo witamin, jest mało kaloryczna i można z niej przyrządzić naprawdę wiele dań.
Zupa krem jest doskonałą opcją na jesienne wieczory, po powrocie z pracy idealnie rozgrzewa, szczególnie gdy podrasuje się jej smak ostrymi przyprawami.

WYKONANIE:

Dynię obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążąmy środek
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i rozsypujemy na paterce wyłożonej papierem do pieczenia
Polewamy oliwą i pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy
Po zagotowaniu bulionu miksujemy całość na gładko
Dodajemy przyprawy
Podajemy z pestkami słonecznika

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz