Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Świąteczna kutia bez glutenu i mleka

18-12-2018 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
kutia body idea przepisy
Czas przygotowania: 60 minut
12
Kalorie: 249 kcal
Białko: 7,6 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 30 g

SKŁADNIKI:

250 g białej komosy ryżowej (quinoa)

5 daktyli (świeżych lub suszonych)

5 suszonych śliwek

5 suszonych niesiarkowanych moreli

5 suszonych fig

8 łyżek płatków migdałowych

4 łyżki pestek słonecznika

4 łyżki pestek dyni

100 g maku (świeżo mielonego)

120 ml syropu daktylowego

500 ml napoju roslinnego

 

 


Słodka, chrupiąca, o idealnie orzechowym smaku, w dodatku bezglutenowa... taka właśnie jest świąteczna kutia w wersji wegańskiej.

To fajne połączenie, pełne wapnia (suszone morele, figi, mak, migdały), białka (komosa ryżowa, orzechy) i węglodowanowej bomby - przyda się nie tylko na święta, ale po solidnym treningu będzie jak znalazł.

 

Zapraszam po banalny w wykonaniu przepis gwarantujący zadowolenie kubków smakowych.

 

ŚWIĄTECZNA KUTIA W WERSJI WEGAŃSKIEJ

 

body idea

WYKONANIE:

  • Komosę przelej dwukrotnie wrzątkiem, zalej gorącym mlekiem roślinnym (u nas sojowe) i gotuj przez 10-12 minut, następnie wyłącz palnik i zostaw komosę pod przykryciem do mometu wchłonięcia całości płynu.

  • Bakalie pokrój w mniejsze kawałki.

  • Mak ugotuj w wodzie do miękkości. Wystudzony przełóż do komosy.

  • Zalej wszystkie bakalie  przegotowaną, ciepłą wodą i odstaw na 10-15 minut.

  • Odlej wodę z bakalii, bakalie przełóż do komosy, wymieszaj.

  • Do ugotowanej komosy dodaj pokrojone orzechy i pestki, dodaj wodę z bakalii (wlewaj powoli i kontroluj ilość). Zagotuj całość razem, odstaw do wystudzenia.

  • Na koniec dodaj syrop klonowy lub daktylowy. Moim zdaniem jego dodatek nie jest konieczny gdyż nie przepadam za aż tak słodkim smakiem, ale tą potrawę nie tylko ja będę jadła, a więc dostosowałam smak dla wszystkich gości.

 kutia body idea

 

SMACZNEGO świętowania :) 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Z wykształcenia dyplomowany dietetyk kliniczny, dietetyk sportowy, mgr fizjoterapii, instruktor fitness i trener personalny. Na codzień pracuje na oddziale neurologicznym, a także we własnym gabinecie Body Idea Dietetyka Przyszłości. Specjalizuje się w dietach roślinnych w sporcie (kolarstwo, triathlon, piłka nożna, kulturystyka), a także komponowaniu jadłospisów w zaburzeniach odżywiania na tle kompulsyjnym. Z zamiłowania kulinarna globtroterka, wielbicielka mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej.



Komentarze


Dodaj komentarz