Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-12-18

Świąteczna kutia bez glutenu i mleka

WegańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 60 minut

12 porcji
Kalorie: 249 kcal
Białko: 7,6 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 30 g

SKŁADNIKI

250 g białej komosy ryżowej (quinoa)
5 daktyli (świeżych lub suszonych)
5 suszonych śliwek
5 suszonych niesiarkowanych moreli
5 suszonych fig
8 łyżek płatków migdałowych
4 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki pestek dyni
100 g maku (świeżo mielonego)
120 ml syropu daktylowego
500 ml napoju roslinnego
 


Słodka, chrupiąca, o idealnie orzechowym smaku, w dodatku bezglutenowa... taka właśnie jest świąteczna kutia w wersji wegańskiej.

To fajne połączenie, pełne wapnia (suszone morele, figi, mak, migdały), białka (komosa ryżowa, orzechy) i węglodowanowej bomby - przyda się nie tylko na święta, ale po solidnym treningu będzie jak znalazł.

 

Zapraszam po banalny w wykonaniu przepis gwarantujący zadowolenie kubków smakowych.

 

ŚWIĄTECZNA KUTIA W WERSJI WEGAŃSKIEJ

 

body idea

WYKONANIE:

  • Komosę przelej dwukrotnie wrzątkiem, zalej gorącym mlekiem roślinnym (u nas sojowe) i gotuj przez 10-12 minut, następnie wyłącz palnik i zostaw komosę pod przykryciem do mometu wchłonięcia całości płynu.

  • Bakalie pokrój w mniejsze kawałki.

  • Mak ugotuj w wodzie do miękkości. Wystudzony przełóż do komosy.

  • Zalej wszystkie bakalie  przegotowaną, ciepłą wodą i odstaw na 10-15 minut.

  • Odlej wodę z bakalii, bakalie przełóż do komosy, wymieszaj.

  • Do ugotowanej komosy dodaj pokrojone orzechy i pestki, dodaj wodę z bakalii (wlewaj powoli i kontroluj ilość). Zagotuj całość razem, odstaw do wystudzenia.

  • Na koniec dodaj syrop klonowy lub daktylowy. Moim zdaniem jego dodatek nie jest konieczny gdyż nie przepadam za aż tak słodkim smakiem, ale tą potrawę nie tylko ja będę jadła, a więc dostosowałam smak dla wszystkich gości.

 kutia body idea

 

SMACZNEGO świętowania :) 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 60 minut

12 porcji
Kalorie: 249 kcal
Białko: 7,6 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 30 g

SKŁADNIKI

250 g białej komosy ryżowej (quinoa)
5 daktyli (świeżych lub suszonych)
5 suszonych śliwek
5 suszonych niesiarkowanych moreli
5 suszonych fig
8 łyżek płatków migdałowych
4 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki pestek dyni
100 g maku (świeżo mielonego)
120 ml syropu daktylowego
500 ml napoju roslinnego
 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN