Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-09-23

Leśny Mech w wersji wegańskiej i bezglutenowej

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI

BISZKOPT
450 g mrożonego szpinaku
1 szkl. mąki kukurydzianej
1 szkl. mąki ryżowej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżki siemienia lnianego - zmielonego
5 łyżek wrzątku
2 łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 szkl. mleka roślinnego
1/2 szkl oleju rzepakowego

KREM
1 l mleka kokosowego - stałej części
1 laska wanilii
1/2 szkl pudru z erytrytolu lub ksylitolu
2 łyżki agar agar
4 łyżki ciepłej wody

DEKORACJA
ziarenka z granatu 


Długo przymierzałam się do zrobienia tego ciasta. Wcześniej cieszyłam oko zniewalającymi zdjęciami krążącymi w internecie, aż w końcu skusiłam się na kawałeczek w jednej z naszych ulubionych knajpek... był zdecydowanie zbyt słodki, a więc chciałam zrobić swoją wersję.
Zrobiłam. Jednak pierwsze ciasto zniknęło w niewyjaśnionych okolicznościach :) Znaczy, że smakowało, co dało mi jeszcze większego kopa motywacyjnego.
Tak więc po udanym debiucie potworzyłam kulinarne dzieło. Tym razem zdążyłam zrobić zdjęcia i opublikować przepis - ufff - tak, nadal smakuje :)

 

Leśny Mech w wersji wegańskiej i bezglutenowej



WYKONANIE:

BISZKOPT:

  1. rozmrażamy szpinak i dobrze odsączamy z wody
  2. mielimy siemię lniane i łączymy z wrzątkiem do powstania kleiku
  3. przesiewamy do miski wszystkie mąki
  4. dodajemy do mąk pozostałe sypkie produkty, łączymy
  5. dodajemy do mąk szpinak, olej, mleko, kleik z siemienia
  6. wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut (do suchego patyczka) - w tym czasie przygotowujemy krem
  7. ciasto zostawiamy do wystudzenia
  8. przecinamy ciasto na pół odcinając górę - jeżeli się przypiekło najpierw odcinamy przypieczoną skorupkę
  9. rozdrabiamy w palcach odciętą część ciasta

KREM:

  1. wyjmujemy mleko z kartonika i przekładamy do miski - powinno stać w lodówce co najmniej 1 dobę i mieć konsystencję gęstej śmietany
  2. dodajemy zmielony erytrytol, wanilię i rozpuszczony agar agar
  3. łączymy za pomocą miksera i ubijamy na sztywno

LEŚNY MECH

  1. wykładamy masę kremową na ciasto
  2. dokładnie smarujemy pokrywając całe ciasto - najlepiej za pomocą silikowanej łopatki
  3. posypujemy rozdrobionym ciastem - można lekko docisnąc by ciasto lepiej się trzymało
  4. dekorujemy pestkami granatu
  5. wstawiamy do lodówki na min 2 h, a najlepiej na całą noc - uwaga ZNIKA ;)

leśny mech

SMACZNEGO 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI

BISZKOPT
450 g mrożonego szpinaku
1 szkl. mąki kukurydzianej
1 szkl. mąki ryżowej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżki siemienia lnianego - zmielonego
5 łyżek wrzątku
2 łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 szkl. mleka roślinnego
1/2 szkl oleju rzepakowego

KREM
1 l mleka kokosowego - stałej części
1 laska wanilii
1/2 szkl pudru z erytrytolu lub ksylitolu
2 łyżki agar agar
4 łyżki ciepłej wody

DEKORACJA
ziarenka z granatu 


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Kup jadłospis:

WEGAŃSKI:

WEGETARIAŃSKI:

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN