Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem

24-10-2017 Sylwia Maksym Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Wegetariański
pesto i makaron
2

SKŁADNIKI:

3 pęczki liści rzodkiewki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
garść pestek słonecznika
100 g makaronu (u nas kukurydziany)
20 g parmezanu
sól, pieprz - do smaku

 


O zaletach rzodkiewki nie trzeba pisać. Ochoczo chrupią ją zarówno starsi, jak i młodsi. Nadaje się do sałatek i na kanapki... no dobrze.. ale co z liścimi? 
Większość z nas uważa, że są bezwartościową częścią, która ląduje w koszu. Niepotrzebnie!

rzodkiew     rzodkiewki

Jeśli macie dostęp do pięknych rzodkiewek, najlepiej prosto od rolnika, to przy zakupach na bazarku poproście o dodatkową porcję liści, które ktoś przed Wami zostawił.

Makaron z pesto z liści rzodkiewki i słonecznikiem

pesto

WYKONANIE:

  1. Liście rzodkiewki myjemy, po czym wkładamy do miksera i dokładnie mielimy
  2. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i pestki słonecznika - gdyby masa była zbyt sucha można dodać odrobinę wody
  3. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
  4. Pesto przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i redukujemy wodę
  5. Mieszamy do momentu zagotowania i przyprawiamy
  6. Wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy
  7. Podajemy ze starym parmezanem

pesto w mikserze    słonecznik w pesto    

Danie smakuje naprawdę dobrze - jeżeli pesto wyda się Wam gorzkie można podlać odrobiną mleka roślinnego dla smaku

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz