Krótki formularz


Skontaktuj się z nami

Sylwia Maksym

Napisz do nas

Dietetyka przyszłości

Kuchnia

Najlepszy wegański smalec - przepyszny

19-04-2017 Body Idea Drukuj artykuł
Bezglutenowy
Słodki
Wegański
smalec z fasoli

Składniki:
1 szklanka ugotowanej (wcześniej moczonej) białej fasoli
1 duża cebula
1 duże jabłko
szczypta soli
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
2 liście laurowe


Po booom na dietę ketogeniczną i paleo smalec wrócił do łask.
Chyba wszyscy znają jego smak.
Tym bardziej, że stanowi coraz częściej prawdziwy przysmak na rodzinnych imprezach, no i nie ma babci, która nie kręciłaby swojego...


Jako, że ostatnio z mięsem nie do końca nam po drodze (czujemy chwilową potrzebę odpoczynku od niego), to zasmakowaliśmy w smalcu wegańskim.
Udało się nam za pierwszym razem stworzyć coś naprawdę ekstra, a więc chętnie dzielimy się przepisem.

WYKONANIE:
1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj liście laurowe, kuleczki pieprzu kolorowego.
2. Podgrzewaj ciągle mieszając.
3. Cebulę pokrój w piórka (lub bardzo drobno jeśli wolisz by smalec był gładki)
4. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach.
5. Duś całość razem do miękkości.
6. Ugotowaną fasolę zblenduj na gładko, po usmażeniu jabłka i cebuli wyjmij z mieszanki liście laurowe i kuleczki pieprzu.
7. Ostudzić mieszankę i dopiero (gorące tępi ostrza) dodaj do fasoli i zblenduj razem.
8. Dodaj sos sojowy, sól, majeranek.


Smalec smakuje najlepiej po całonocnym leżakowaniu w lodówce. Idealny na kanapki, z ogórkiem kiszonym, a wprost genialny z marchewką i selerem naciowym.

SMACZNEGO


Sylwia Maksym

Z zawodu dietetyk i fizjoterapeuta. Zakochana w roślinnej kuchni, wielbicielka sportów siłowych i kultury hiszpańskiej. Poszukiwacz dobrego jedzenia, kulinarnych inspiracji i aromatycznej kawy. Uśmiechnięta powsinoga nie potrafiąca żyć bez ludzi. Wymagająca od siebie i od innych, celebrująca życie pełnymi garściami.



Komentarze


Dodaj komentarz