Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-30

Panforte w wersji fit - odchudzony piernik włoski

WegetariańskiBezglutenowySłodki


Czas przygotowania: 20 minut + moczenie + chłodzenie

14 kawałków
Kalorie: 371 kcal
Białko: 8,7 g
Tłuszcze: 24 g
Węglowodany: 28,2 g

SKŁADNIKI

125 g orzechów nerkowca
125 g ziaren słonecznika
125 g orzechów włoskich
125 g płatków migdałowych
100 g moreli suszonych
300 ml miodu gryczanej
50 g mąki kokosowej
20 g mąki migdałowej
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
100 g gorzkiego kakao


Rozpoczynamy testowanie świątecznych słodkości…

By nie było zbyt nudno i monotonnie, próbujemy Panforte – czyli tradycyjny włoski piernik z ogromną ilości orzechów, bakalii, miodu i kakao... 
Nasza wersja nie zawiera mąki pszennej, dodatkowych cukrów i masła, zrobiliśmy ją bardziej "odchudzoną". Spróbujcie, ale tylko odrobinę...

Panforte - włoski piernik 

włoski piernik

WYKONANIE:

1. Orzechy moczymy całą noc, rano odlewamy wodę i dokładnie suszymy orzechy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, do którego dodajemy pozostałe składniki.
2. Mieszamy dokładnie masę, po czym przekładamy do kwadratowego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i bardzo dokładnie ugniatamy
3. Wkładamy do zamrażarki na 3-4h, podajemy schłodzone.

piernik świąteczny

piernik włoski domowy

Oryginalnie podaje się je posypane cukrem, można więc użyć do tego pudru z erytrytolu.

Ciasto jest miękkie w środku, lekko ciągnące ale mocno chrupiące dzięki dużej ilości bakalii

Prawda, że łatwe w wykonaniu?

SMACZNEGO


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym i dietetykiem sportowym. Entuzjastką kuchni roślinnej i autorką wspaniałych przepisów dostarczających paliwa z roślin. Współpracuję ze sportowcami chcącymi polepszyć swoje wyniki dzięki diecie roślinnej. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Moim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech od ucha do ucha i szczera radość życia.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 20 minut + moczenie + chłodzenie

14 kawałków
Kalorie: 371 kcal
Białko: 8,7 g
Tłuszcze: 24 g
Węglowodany: 28,2 g

SKŁADNIKI

125 g orzechów nerkowca
125 g ziaren słonecznika
125 g orzechów włoskich
125 g płatków migdałowych
100 g moreli suszonych
300 ml miodu gryczanej
50 g mąki kokosowej
20 g mąki migdałowej
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego
100 g gorzkiego kakao


Tagi

Obserwuj na Instagramie

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN